Hosting: De terminologie uitgelegd

Al die moeilijke termen bij het uitzoeken van je hosting? Het is soms niet gemakkelijk. Je hebt een hele technische achtergrond nodig om goed te begrijpen waar je mee bezig bent.

Maar geen nood, we helpen je graag verder. Hier staan ze allemaal uitgelegt:

Apache web server

Apache web server of apache http server is een opensource webserver software pakket. Het draait op 67% van alle webservers ter wereld. Het is snel, betrouwbaar en veilig. Een wordpress hosting provider gebruikt meestal Apache als web server software.

Backups

Backups zijn een kopie van je bestanden en data. Als er om één of andere reden iets met je bestanden gebeurd, kan je je back-up gebruiken om ze te herstellen. De intervallen waarmee backups genomen worden zijn ook belangrijk om na te denken bij de keuze van een hosting. Veel hangt af van hoeveel aanpassingen je doet en hoeveel werk je kwijt raakt tussen twee backups in.

Bandwidth / Bandbreedte / dataverkeer

Bandwidth of brandbreedte of dataverkeer zijn termen die hetzelfde betekenen. Het gaat over de hoeveelheid data dat jou website kan overbrengen naar jou gebruikers. Het wordt altijd gemeten over een bepaalde periode van tijd. Bij hosting gaat het vaak of maandelijks dataverkeer.

CDN (content delivery network)

Een CDN is een groep van servers die geografisch verdeeld zijn over de hele wereld. Hierdoor kan er sneller gegevens uitgewisseld worden door ze dichter bij de gebruiker te brengen.

CSS

CSS staat voor cascading style sheets. CSS is een programmeertaal die gebruikt word om webpagina’s te stylen. Een CSS-bestand is een bestand dat bij je website hoort. Het is één van de files die je op de opslagruimte van je hosting gaat plaatsen.

CMS

CMS of Content management systeem us een softwaretiepassing die het mogelijk maakt voor mensen zonder veel technische kennis om toch een website te maken, documenten en gegevens op het internet te plaatsen,… Op dit moment zijn het meestal web applicaties.

Cloud hosting

Cloud hosting verdeeld jou bestanden over verschillende opslagapparaten. In plaats van te werken met een server om je gegevens te hosten, gebruikt het een netwerk. Het is momenteel de meest betrouwbare hosting.

cPanel

cPanel is een web hosting controle paneel dat je in staat stelt om snel en gemakkelijk al je account settings aan te passen.

Database/databank

Een gestructureerde set van data opgeslagen in een computer. Databases zijn ingericht met het oog op een flexibele raadpleging.

Data center

Een data center is een gebouw waar duizenden servers tegelijk draaien. Er staat een groot netwerk van computerservers die door organisatie gebruikt worden voor opslagruimte op afstand, rekenkracht en de verdeling van grote hoeveelheid data.

DDos

Een DDOS (Distributed Denial of Service) aanval is wanneer een groot aantal computers een bepaald systeem bezoeken via netwerk verkeer. Als dat systeem de hoeveelheid verkeer niet aankan, gaat het offline.

Als jou website door duizenden computers tegelijk continue bezocht word zal de server niet kunnen volgen en jou website gaat zeer traag gaan of niet te bereiken zijn. Het is een aanval die de capaciteit van jou server opgebruikt.

Dedicated hosting

Dedicated hosting is een hosting dienst waar jou provider een hele server voorziet voor jou alleen. Je webruimte wordt niet gedeeld met andere websites. Dit is de duurste vorm van web hosting, maar geeft je het meeste aanpasmogelijkheden.

DKIM

DKIM (of DomainKeys Identified Mail) is een methode om na te kijken of een inkomende e mail wel degelijk afkomstig is van de server die opgegeven wordt door de e-mail. Het kijkt na of deze niet gewijzigd is tijdens de datatransfer.

Elke e-mail krijgt een digitale key toegewezen. Wanneer die key als onjuist wordt beschouwd, wordt de e mail als spam behandeld.

DNS

DNS (Domain Name Service) is het systeem dat een leesbare domein naam (www.domainnaam.be) veranderd is een IP address. Computers begrijpen dit IP adres als een fysieke locatie op een server. Als dus naar de domeinnaam surft zorgt de DNS ervoor dat die naam gelinked is aan de fysieke locatie van jouw website.

Domein naam

Een domeinnaam is een leesbare naam van jou website (www.domeinnaam.be), ook wel je URL genoemd. Het is de naam die je in de adresbalk ingeeft om naar een website te surfen. Jou domeinnaam is via een DNS gelinked aan een fysieke locatie van je website op een server. Met een domeinnaam kan jou website gevonden worden op het internet.

Domeinregister/domain name registry

Het domeinregister of domain name registry is een register van internetdomeinnamen. In dit register staan alle geregistreerde domeinnamen en hun IP-adressen. Dit zorgt ervoor dat als je een nieuwe domeinnaam moet kiezen je er alleen één kan nemen die uniek is.

Downtime/storingstijd

De downtime of storingstijd is de tijd dat een server niet of slecht functioneert als gevolg van een storing. Jou website kan tijdens de downtime niet gevonden worden.

FTP en SFTP

FTP (of File Transfer Protocol) vergemakkelijkt de uitwisseling van bestanden tussen computers. Elke hosting provider heeft een interface waarmee je je bestanden op de server kan plaatsen. Die is voor elke hosting provider anders. Met FTP kan je dit doen met een extern programma zoals bvb FileZilla. Heb je meerdere websites op meerdere servers heb je zo maar één interface nodig. Het is ook zeer handig bij het uitwisselen van honderden bestanden tegelijk.

Bij SFTP (of Secure File Transfer Protocol) word een encriptie gebruikt bij de bestandsuitwisseling. Het is veiliger dan gewone FTP.

HTML

HTML (of HyperText Markup Language) is een programmeertaal die je browser verteld hoe jou website gestructureerd is en welke tekst hij bevat. Een html file is een bestand dat onderdeel is van jou website.

Http/Https

Http (of HyperText Transfer Protocol) is een applicatie die zorgt voor het uitwisselen van gegevens op het internet. Bekijk het als de basis van het internet wat eigenlijk een collectie van hypertext documenten zijn die met mekaar verbonden zijn.

Https (of HyperText Transfer Protocol Secure) beschermt de integriteit en privacy van de data tijdens het uitwisselen van gegevens. Https is de nieuwe standaard aan het worden voor websites.

IMAP

IMAP (of Internet Message Access Protocol is een manier om e-mail op te vragen. Je e mailadres draait op de server. Daar blijft altijd een kopie aanwezig tenzij je die permanent delete. Met IMAP kan je via verschillende computers contact maken met deze server en je e-mails bekijken. Heel gemakkelijk voor mensen die bvb thuis en op het werkt toegang moeten hebben tot hun mails.

IP adres

Een IP address is een uniek adres dat jou apparaat of een server identificeert op het internet of op een lokaal netwerk. IP staat voor internet protocol. Het is de manier dat het internet een unieke naam geeft aan maakt tussen alle aparaten die ermee verbonden zijt.

Javascript

Javascript is een programeertaal die gebruikt word om websites interactiviteit te bezorgen. Kort door de bocht. Javascript zorgt voor alles wat beweegt op jou webpagina dat niet gedaan kan worden met html of css.

LINUX

LINUX is een open source operating systeem dat gebruikt word op computers, servers, mainframes en mobiele apparaten. Het is vergelijkbaar met microsoft windows maar dan open source.

Malware

Malware is software die ontworpen is om computers te beschadigen. Malware staat voor “malicious software” of kwaadaardige software. De meest bekende vormen zijn virussen, spyware en ransomware.

MySQL

MySQL (Structured Query Language) is een open source management systeem voor het beheren van een database. SQL is de taal die gebruikt wordt om het systeem op te bouwen. Het wordt gebruikt in combinatie met php.

De meest voorkomende toepassingen is voor een database te bouwen, maar het word ook gebruikt voor warehousing, e-commerce en log-in applicaties.

Opslagruimte/Storage

Opslagruimte of storage space verwijst naar de hoeveelheid geheugen een computer of server kan opslaan buiten het moederbord. Het wordt meestal uitgedrukt in Gigabyte of Terabyte.

Domeinparkeren/Parked domain

Domeinparkeren is de registratie van een domeinnaam zonder dat dat domein gekoppeld wordt. Je kan dus op voorhand je gewenste domein aankopen zonder dit te linken aan een website. Zo kan je ervoor zorgen dat jou domeinnaam in jou bezit is, vooraleer je website klaar is.

PHP

PHP (of HyperText Preprocessor) is een open-source script taal die zeer geschikt is voor web development en die je in je html code kan gebruiken. PHP heeft veel meer functionaliteiten als html.

phpMyAdmin

phpMyAdmin is een webapplicatie waarmee een MySQL database kan beheerd worden. Het werkt via de browser. Het kan databases aanmaken, verwijderen en bewerken.

POP

POP (of Post Office Protocol) is iets gelijkaardigs als IMAP. Het is een protocol dat helpt met de authenticatie en ontvangst van berichten van een e-mail server. POP kan gebruikt worden met applicaties zoals Microsoft Outlook om uw e-mail berichten op te halen.

RAM

RAM (of Random Access Memory) is waar uw computer of server korte termijn data opslaagt die snel en regelmatig moet worden opgehaald.

Reseller hosting

Reseller hosting is wanneer iemand een hosting pakket koopt bij een hosting provider om vervolgens andere mensen hun websites te hosten.

Server

Een server is een krachtige computer die gebruikt word voor een specifieke taak. In tegenstelling tot je computer thuis worden op een server worden onnodige componenten verwijderd zodat die extra betrouwbaar en snel is. Zo bezitten ze meestal geen videokaarten, schermen of keyboard ingangen.

Een server is de computer waarom webhosting bedrijven jouw website draait.

Shared hosting

Shared hosting is wanneer een website op de server van een hosting provider wordt geplaatst met nog heel wat andere websites. Dit drukt de kosten omdat ze verdeeld zijn over verschillende klanten. Aan de andere kant kan het veel verkeer op één van die andere websites, jou laadsnelheid beïnvloeden.

SMTP

SMTP (of Simple Mail Transfer Protocol) is een standaard protocol voor het zenden en ontvangen van e-mail berichten.

SPF

SPF (of Sender Policy Framework) zorgt ervoor dat spammers uw mails niet kunnen vervalsen. SPF wordt vaak gebruikt samen met DKIM.

SSH

SSH (of Secure Shell) is zoals FTP een manier om files te transferen. SSH wordt daar shared hostings vaak wel niet ondersteund.

SSL en TLS

SSL (Secure Socket Layer) is de voorloper van TLS (Transport Layer Security). Het zijn beide encriptie protocols die zorgen voor de beveiliging van de verbindingen tussen computer systemen. Beide protocols worden vaak onder de noemer van secure SSL gestoken.

Top level Domain

Top level domains (TLD) is wat je ziet aan het einde van elke URL je intypt in de adresbalk. .be, .com, .net, .org. De keuze is enorm.

Uptime

De uptime is de tijd dat een server zonder problemen functioneert. Tijdens de up-time kan jouw website gevonden worden.

Virtual private server (VPS)

VPS of Virtual private hosting is het compromis tussen shared hosting and dedicated hosting. Net zoals bij shared hosting deelt jou website een server met andere websites. Maar bij shared hosting zijn de instellingen server instellingen voor al die websites hetzelfde. Bij dedicated hosting heb je een hele server ter beschikking en kan je die instellen hoe je wil.

VPS stelt je in staat om een deel van een server andere instellingen te geven als de rest van de server. Je laadtijd kan echter nog altijd beïnvloed worden door de andere websites op de server.

VPS is dus het beste van twee werelden.

Webmail

Bij een software pakket als microsoft Outlook word de e-mail gedownload en op je computer geplaatst. Bij een webmail is er een rechtstreekse verbinding met de server. Je kan je webmail bedienen via je browser.

Windows server

Windows server is een software pakket die je op je server kan draaien net zoals Apache web server. Windows server is echter ontwikkeld door Microsoft.

WordPress

WordPress is een content management systeem dat toelaat om websites te bouwen. WordPress gebruikt plugins en templates om de functionaliteiten te vergroten. Het is de meest gebruikte CMS momenteel.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Hosting?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!