Hosting, waar moet je op letten?

Een hosting kiezen met de juiste specificaties voor jou is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat soorten (shared hosting, vps hosting, cloud hosting, dedicated hosting,…). Weet je niet welk type hosting te kiezen, lees dan eerst ons artikel over de verschillende soorten hosting. Ben je er echter uit wat je wil en zoek je een provider. Hier zijn de meest belangrijke aspecten waar je rekening moet mee houden:

Uptime/downtime

Je ziet hosting providers vaak adverteren voor 99.9% uptime. Dit betekend dat de websites die ze hosten 99,9% van de tijd online zijn zonder offline te gaan. Downtime is net het omgekeerde. De tijd dat hun websites offline zijn geweest.

Waarom is dit belangrijk? Als je website offline is kan hij ook niet teruggevonden worden in de eerste plaats. Veel downtime is ook slecht voor je ranking in google.

De meeste hosting providers hebben het over 99,9% uptime. Dat betekend dat je website dus 1,44 minuten per dag offline is. Bieden ze 99,99% uptime aan, spreken we over 8,66 seconden per dag dat je site niet gevonden kan worden.

Downtime is niet iets dat je kan vermijden. Dingen gebeuren nu eenmaal, maar hoe hoger je uptime/hoe lager je downtime, hoe beter voor jou als klant.

Opslagruimte

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt hangt af van wat soort site je gaat maken. Heb je weinig afbeeldingen en weinig pagina’s kom je met heel weinig toe. Wil je veel media op je website zetten (afbeeldingen, video’s) heb je uiteraard meer nodig. Ook als je van plan bent om veel te bloggen, loopt de opslagruimte snel op. Elke artikel heeft al snel enkele foto’s.

De gemiddelde website heeft genoeg aan 1 GB opslagruimte. De gemiddelde blog neemt ongeveer 700-800MB in beslag. Maar je kan altijd opteren om te gaan voor onbeperkte opslagruimte, zeker als jou website in de toekomst aanzienlijk kan groeien, dan is dat al een belangrijke factor minder om rekening mee te houden.

Maandelijks dataverkeer

Maandelijks dataverkeer (of bandwidth) en opslagruimte zijn met mekaar gerelateerd. Neem nu dat je 1000 gebruikers per dag op je website krijgt en die downloaden allemaal 2 MB aan informatie, dan bedraagt je dataverkeer voor die dag 2000MB of ruwweg 2 GB per dag. Vermenigvuldig dit maal 30 dagen en je hebt ongeveer 60GB per maand nodig.

Dit is dus iets waar je op voorhand rekening moet mee houden. Als je over je aangewezen dataverkeer gaat gebeurd er één van drie dingen:

  • De host haalt je website offline (Daar gaat die belangrijke uptime)
  • Ze rekenen extra aan voor de extra verbruikte dataverkeer
  • Ze auto-upgraden je naar een hoger pakket

Het is daarom dus belangrijk dat je weet wat je host zijn policy is hieromtrent en dat je je statistieken opvolgt zodat je niet met onverwachtse kosten geconfronteerd wordt. Vooral bij de goedkope pakketten kijk je dit best goed na.

Ook hier heb je de optie om voor ongelimiteerde dataverkeer te kiezen.

Laadsnelheid

Laadsnelheid is eigenlijk de snelheid waarmee jou pagina geladen word. Het is uiteraard afhankelijk van hoeveel afbeeldingen/media je op je pagina’s hebt staan en de grootte van de pagina in het algemeen, maar ook je hosting speelt een belangrijke rol hierin.

Waarom is dat belangrijk? Wel, als het te lang duurt klikken je gebruikers misschien weg. Trage websites worden als niet gebruiksvriendelijk ervaren. De gemiddelde mobiele gebruiker bvb klikt weg als de pagina niet getoond word binnen de 3 seconden. Maar ook google houdt niet van een trage laadsnelheid en dat zal je zien in jou ranking.

Een snelle laadsnelheid is dus heel belangrijk. Een traag ladende website kan je heel veel potentiële klanten kosten.

Content management systeem

Het content management systeem is hetgeen waar je in de back end van je website vooral mee in contact gaat komen. Het is de software waarmee je je website gaat maken of onderhouden. Zorg ervoor dat de CMS die ondersteunt wordt dus intuïtief is of geschikt is voor jou kennis niveau.

De meest gebruikte CMS is wordpress. WordPress is altijd een goede keuze. Een one-click installatie van wordpress is dus in de meeste gevallen zeer handig. WordPress hosting is dus vrij gangbaar en deel van elk goed hostingpakket.

Wordpress

Veiligheid

Goede webhosting zou altijd bepaalde veiligheidsfeatures moeten voorzien, zoals security RAID, Lets ENcrypt SSL, DDos protection en monitoring.

Goede security zorgt ervoor dat je website niet gehacked word en minder downtime ervaart. Het betekend ook dat de data van je klanten veilig is. Het is zeker de moeite waard om ook de opties die jouw webhosting je geeft voor een extra beveiligingslaag toe te voegen. Welke plannen bieden ze aan om jou website te vrijwaren van hackers.

Back ups

Om één of andere rede gaat er iets mis? Geen probleem, even herstellen naar een vorige versie. Maar wat als jouw webhosting geen (regelmatige) back ups voorziet? Kijk dus zeker na of jou hosting automatische back-ups voorziet.

Back-ups zijn dus van cruciaal belang en vooral om de hoeveel tijd dit gebeurd. Pas je jou website één keer per maand aan? Of voeg je dagelijks content toe? Ook dit speelt mee in je besluit. Hoeveel werk raak je kwijt als je een back-up moet gebruiken?

Locatie

Het klinkt misschien raar, we zien het internet niet vaak als iets dat een fysieke locatie heeft, maar waar de servers van je hosting zich bevindt is een belangrijke factor. Elke website staat ergens op een fysieke server. Als een persoon naar jou website wil surfen, stuurt hij een vraag naar die server om bepaalde informatie te verkrijgen. Jou server stuurt vervolgens die informatie terug.

Als je gebruiker en de server relatief dicht bij mekaar liggen, gaat dit vliegensvlug. Moet deze data eerst half de wereld rond, duurt het beduidend langer. Zorg er dus voor dat de server van jou hostingprovider dicht bij de locatie van je doelpubliek staat.

Locatie

Klantenservice

Naast de technologische kant van webhosting bieden de beste hosting providers uiteraard ook goeie klantenservice. Meestal kan je contact opnemen via telefoon, chat of een online formulier. Waar het vooral over gaat is over hoe snel ze een antwoord bieden en hoeveel kennis van zake ze hebben.

Zorg in elk geval zeker dat er telefonische ondersteuning is. Een simpele vraag is meestal niet zo dringend. Maar als je in de problemen zit, wil je iemand onmiddellijk kunnen bereiken die jou kan helpen.

SSL

Een SSL certificaat is tegenwoordig een must. Het zorgt voor een meer beveiligd dataverkeer tussen gebruiker en website.

Hoe weet je dat een website een SSL certificaat heeft? Staat er https:// voor de URL, dan heeft hij er eentje. Staat er http:// dan heeft hij er geen.

SSL zorgt om te beginnen voor snellere laadtijden. Het versleuteld de data en beveiligt ze op die manier. Niet SSL websites krijgen vaak de melding “niet-beveiligde site” en dat is een afknapper voor surfers. Jou site lijkt plots niet betrouwbaar. Ten geeft google ook de voorkeur aan websites met dat ssl certificaat. Er eentje hebben is goed voor je rankings.

Prijs

We willen natuurlijk allemaal een betaalbare prijzen voor onze webhosting gekoppeld aan goede technische prestaties. De prijs is echter niet zo een goede gids om goede webhost te vinden. Een goedkoop hostingpakket is geen is daarom niet slecht, juist zoals een duurdere hostingprovider geen garantie is voor de beste prestaties. Het is in eerste instantie belangrijk dat je zelf goed begrijpt wat je nodig hebt en dat afweegt tegen jouw budget.

Hou rekening met eventuele kortingen en de periode ervan. Normaal gesproken hangt de prijs ook af van de termijn dat je je engageert. Iets om te overwegen, want een hostingspakket is misschien duur op korte termijn, maar biedt op lange termijn best redelijke prijzen.

Zoals vermeld bij het stukje over dataverkeer zijn verborgen kosten zeer belangrijk om goed uit te pluizen. Ook zijn er soms opstartkosten of kosten om te bellen met het servicenummer.

Niet tevreden, sommige hostingproviders bieden een geld terug garantie. Is dit niet het geval kan je altijd verhuizen naar een andere webhost.

Extra mogelijkheden

Om competitief te blijven bieden webhosts vaak een breed scala aan extra mogelijkheden of plug ins aan. Naar gelang jou noden kan dit zorgen voor belangrijke kenmerken die een webhost voor jou de beste optie maakt.

Om er enkele te noemen:

  • één of onbeperkte gratis e mail accounts
  • One-click WordPress installatie
  • Site builder access
  • Een specifieke locatie kiezen voor jou server.

Conclusie

Een miljoen gebruikers moeten keuzes maken over hun hosting. En dat is geen gemakkelijke keuze. We willen namelijk allemaal goedkope hosting die perfect voldoet aan onze noden. Zorg dus dat je weet wat je nodig hebt. Maak dus een uitgebreide vergelijking tussen de hostingpakketen die aan jou noden voldoen. Bekijk reviews om te kijken of ze een goede reputatie hebben. De beste hostingproviders komen dan zeker bovendrijven.

Vraag desnoods hulp aan een professional. Een slechte keuze kan je honderden euro’s per jaar kosten.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Hosting?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!