Wat is een domeinnaam?

Voor internetgebruikers is het gemakkelijk. Elke website heeft een uniek adres en als je dat in je browser ingeeft, stuurt die je door naar de bijhorende website. De meeste van ons gebruiken deze adressen of URL ’s ondertussen zonder er verder over na te denken. Wil je echter je eigen website online zetten, ligt dat natuurlijk anders.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over domeinnamen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van jouw website dat mensen in de adresbalk van de browser ingeven om die website te bezoeken.

Vergelijk het met het adres van je huis. Elk huis heeft een uniek adres zodat je het kan terugvinden in het groot netwerk van alle andere huizen. Een stad is een netwerk van gebouwen verbonden met straten. Het adres is een stukje tekst dat de locatie van een gebouw bepaald in dat netwerk.

In die zin is het een goeie vergelijking met het internet. Het internet is een groot netwerk van computers die verbonden zijn met mekaar via een globaal netwerk van kabels. Elke computer kan communiceren met elke andere computer in dat netwerk. Maar om mekaar terug te vinden hebben ze een identificatie nodig. Deze identificatie noemen we een IP adres.

Een IP adres bestaat uit een reeks cijfers toegewezen is aan server waarop je website staat. Het is een cruciaal gedeelte van het world wide web.

IP adres

IP adressen zijn gemakkelijk voor computers, maar voor mensen zijn ze nogal moeilijk te onthouden. Je leert ook niet het telefoonnummer van buiten van elke persoon of winkel die je ooit zou willen bellen. Daarom zijn er domeinnamen in het leven geroepen. In plaats van een lang nummer kan je nu een stukje tekst ingeven.

Verschil tussen een domeinnaam en een URL

Een domeinnaam en een URL (universal Resource Locator) hebben veel gelijkenissen maar zijn anders. Een URL is het complete web adres. Een domeinnaam is maar een onderdeel van de url.

Een URL bestaat uit een protocol, een domeinnaam, een pad en een top level domain.

  • Het protocol bepaald of een website een SSL certificaat heeft
  • De domeinnaam is een unieke naam voor die website.
  • Het pad verwijst naar een specifieke pagina
  • Top level domain verwijst naar het type organisatie waarvoor je website gaat registreren op het net.

URL delen

Hoe werkt een domeinnaam

Je website is ergens opgeslagen op een server, ook wel webhosting genoemd. Al deze servers hebben een bepaald IP adres. De naam die je moet ingeven in de adresbalk van je browser om een website te vinden is de domeinnaam. Alle domeinnamen zijn gelinked aan hun respectievelijke IP adressen en worden beheerd via een DNS netwerk (Domain Name System).

Je geeft dus de domeinnaam in in de adresbalk. Vervolgens neemt de browser contact op met de DNS servers om te weten te komen welk IP adres gelinked is aan die domeinnaam. Wanneer je browser het IP adres ontvangt van de DNS server kan hij contact opnemen met de server van je web hostingprovider. Hier vraagt hij informatie over je website zoals files, foto’s, databases, html code enz… De hosting server stuurt vervolgens deze informatie naar je browser die deze informatie interpreteert en toont op je scherm.

domeinnaam zoeken

Welke types domeinnamen zijn er?

Een domeinnaam bestaat uit een unieke naam voor jouw organisatie. En daarnaast zijn er verschillende domeinextensies (De bekendste is uiteraard .com). Deze extensies geven informatie over jouw website.

Topleveldomeinen – TLD

De verschillende domeinextensies worden ook topleveldomeinen genoemd. Er zijn honderden TLD’s. De populairste zijn .com, .org en .net. Er zijn er echter een heleboel. Hieronder een lijstje van de bekendste en waar ze voor staan.

  • .com: Dit word gebruikt voor bedrijven. com staat voor company.
  • .org: Een domeinextensie voor organisaties, voornamelijk gebruikt door non profitorganisaties.
  • .net: Geschikt voor netwerken
  • .int: Om aan te geven dat je website internationaal is
  • .edu: Alles wat met onderwijs (education) te maken heeft
  • .gov: Overheidsdiensten (government)

Country Code Top Level Domain – ccTLD

Er worden ook vaak landscodes gebruikt als TDL. Voor België gebruiken we .be, voor Nederland .nl. Het is een goed idee om ze te gebruiken als je website zich beperkt tot een bepaald land.

Als je internationaal wil functioneren vermijd je ze beter. De land extenties van je buurlanden zijn je nog wel bekend, maar andere landen vaak niet. Websites met een onbekende extensie worden vaak minder vertrouwt.

Sponsored Top Level Domain – sTLD

Gesponserde topleveldomeinen hebben vaak een bepaalde community die via de TLD worden geïdentificeerd. Bvb .edu voor onderwijs gerelateerde organisaties, .gov voor de overheid van de USA, .mil voor het Amerikaanse leger.

Generic top level domain – gTLD

Generiek topleveldomein zijn domeinextensies die geen landcode of specifieke criteria hebben. De bekendste zijn .com, .org, .info, .net en .biz.

Waarom heb ik een domeinnaam nodig?

Het simpele antwoord is dat een domeinnaam verwijst naar je website uiteraard. Maar er zijn nog wel wat redenen waarom een goede domeinnaam belangrijk is.

  • Onthouden van je adres: Je publiek kan technisch gezien je website bezoeken via het IP adres. Maar dat is niet echt gebruiksvriendelijk. Een domeinnaam die goed te onthouden valt is dus een grote plus.
  • Geloofwaardigheid: Websites met een eigen domeinnaam lijken professioneler dan gratis domeinnamen zoals uwwebsite.websitebouwer.com
  • E-mailadressen: Een domeinnaam stelt je in staat een e mailadres op maat te maken. E mails ontvangen van info@domeinnaam.be lijkt een pak professioneler dan website@hotmail.com. Een e mail adres met je domeinnaam is ook een pak gemakkelijker te onthouden.
  • Branding: Je wil je project sterk in de markt zetten. Het unieke adres dat je kiest kan je helpen bij online succes. We winkelen niet online bij bol, maar bij bol.com. Sterke branding met je domeinnaam werkt!
  • SEO: Een domeinnaam met enkele belangrijke keywoorden in doet veel om hoog te scoren in de zoekresultaten. Je bedrijfsnaam kiezen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je daar alvast voor op de eerste plaats ranked.

Hoe moet je een domeinnaam kiezen?

Er zijn er al meer als 350 miljoen domeinnamen gebruikt en er komen dagelijks duizenden nieuwe domeinnamen bij. Een goeie domeinnaam registreren is dus niet zo gemakkelijk meer.

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een eigen naam.

  • Blijf bij de meest gebruikte topleveldomein extensies. Ze zijn populair en daarom makkelijk te onthouden en gemakkelijk om te promoten. Een onbekende extensie wordt minder vertrouwt en dat kan afspiegelen op je producten.
  • Ga voor een relatief korte en memorabele naam die goed te onthouden is.
  • Het is een goed idee te gaan voor een naam die makkelijk uit te spreken en te schrijven valt.
  • Gebruik alleen letters. Nummers en andere tekens kan je beter vermijden. Hoewel het streepje (-) vaak terugkomt gebruik je het best niet. Het is moeilijk te typen.
  • Denk aan de goede zeden wanneer je een naam kiest. Niemand wil www.vieswoord.be in zijn browsergeschiedenis.

Hoe weet ik of een domeinnaam beschikbaar is?

Zoals hierboven vermeld zijn veel al veel domeinnamen geregistreerd. Een domeinnaam aanvragen die al bezet is, is helaas niet mogelijk. Er zijn verschillende websites waar je de beschikbaarheid van een domeinnaam kan nakijken.

Gebruik bijvoorbeeld deze tool van one.com. De aangeduide prijzen van elke domeinnaam zijn ook vermeld als hij beschikbaar is.

Domeinnaam zoeken

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een domeinnaam geldig?

Als je een domeinnaam registreert koop je hem niet. Eigenlijk huur je hem maar voor een beperkte tijd. De aanvraag verloopt via een registrar en geeft je het gebruiksrecht voor een jaar. Daarnaast heeft elke regitrar regels waaraan je moet blijven voldoen. Deze kunnen verschillen per registrar.

Kan ik mijn domeinnaam opzeggen?

Sommige registrars laten toe dat je uw domein kan annuleren. In dat geval vervalt je domein en wordt hij beschikbaar voor anderen. Anderen domeinnamen laten je toe je domein te houden tot het vervalt.

In de meeste gevallen moet je niet rekenen op een terugbetaling. Al zijn er sommige registrars die hier een beleid rond hebben. Iets om na te kijken bij je domeinregistratie.

Zorg er ook voor dat je je auto-renew feature aanzet. Op die manier krijg je een melding wanneer je domeinnaam dreigt te vervallen. Zoniet, vervalt hij vanzelf na het jaar en ben je hem misschien kwijt als je opnieuw wil registreren.

IP adres linken aan andere domeinnaam? Kan ik mijn website verhuizen?

Ja dat kan. Je kan zelfs meerdere domeinnamen naar dezelfde website laten verwijzen. In tegenstelling tot je huis kan je website meerdere adressen hebben online.

Het is altijd een idee om verschillende schrijfwijzes of verschillende extensies te registreren. Bvb domeinnaam.com en domeinnaam.be kunnen beiden verwijzen naar jouw website.

De zoekmachines zien dat wel als duplicate content. Dit kan invloed hebben op je positie in de zoekresultaten als je het niet juist doet. Zoek advies bij je hostingprovider!

Kan ik meer als één domeinnaam registreren?

Ja hoor. Je kan er zoveel registreren als je wil.

Kan ik een domeinnaam verkopen?

Ja dat kan. Domeinnamen zijn als vastgoed op het world wide web. Er is een grote vraag voor goede domeinnamen. Het verhandelen ervan is een miljoenen industrie.

Heb je een goed idee voor een domeinnaam en is hij nog vrij. Registreer hem alvast. Je weet nooit hoeveel geld hij later nog kan opbrengen.

Welke tekens zijn toegelaten in een domeinnaam?

Je mag alleen letters, getallen en het ‘accent grave’ gebruiken. Spaties en symbolen zijn niet toegelaten. Het enige symbool dat wel is toegelaten is het streepje (-). Namen mogen er echter niet mee beginnen. Het liggende streepje is niet toegelaten.

De hele domeinnaam is beperkt tot 63 tekens.

Domeinnamen in de BENELUX

  • Belgie: Je kan meer informatie vinden over domeinnamen in België via de website van DNS belgium. DNS België website.
  • Nederland: Je kan meer informatie vinden over domeinnamen in Nederland via de website van DNS nederland. SIDN website.
  • Luxemburg: Je kan meer informatie vinden over domeinnamen in Luxemburg via de website van DNS Luxemburg. DNS Luxembourg website.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!