10 verschillende soorten websites. welke past bij jou?

Wanneer u nadenkt over het maken van een website, vraagt u zich misschien af wat de verschillende opties zijn en welk type website voor u geschikt is. Het soort site dat u kiest hangt af van wat u wilt bereiken met uw aanwezigheid op het web. Om aan de slag te gaan, raden we aan een websitebouwer te gebruiken die u de tools kan bieden die u nodig heeft en sjablonen heeft voor elk denkbaar type website.

Om u te helpen uw opties te begrijpen, volgt hier een lijst van enkele van de meest populaire soorten websites die momenteel op internet te vinden zijn, zodat u kan kiezen welk soort website het beste bij u past.

1. Zakelijke website

Zakelijke websites zijn het meest populaire type website en kunnen dienen voor verschillende doelen. Ze zijn zeer geschikt voor corporate websites, non-profits en kleine KMO’s. Ze zijn bedoeld voor potentiële klanten te informeren over de producten of diensten van uw onderneming en kunnen gaan over verschillende onderwerpen. Ze zijn een digitaal visitekaartje.

Ze bestaan meestal uit een startpagina, een over ons pagina en enkele pagina’s die bedoeld zijn te informeren. Ze beschikken ook over een basis navigatie, een contactformulier en adverteren vaak persoonlijke ervaringen met uw producten of diensten. Ze kunnen functionaliteiten bevatten als een systeem om afspraken te maken, met behulp van een formulier een offerte verkrijgen en een massa aan producten geordend vertonen met zoekmogelijkheden.

Het is de bedoeling om de gebruikers warm te maken voor je producten en diensten en ze zover te krijgen om vervolgens contact te zoeken (leadgeneratie site). Ze zijn dus voornamelijk geschikt voor bedrijven en organisaties.

Zakelijke website

2. Event websites

De wereld verhuist meer en meer naar een online gebeuren. Vroeger deelde men flyers uit op openbare plaatsen, maar op dit moment zijn event websites zeer populair geworden.

Dit soort website geeft gedetailleerde informatie over jouw events met verschillende functionaliteiten om de events te ordenen en te filteren volgens interesses. Ze geven transportmogelijkheden weer en tonen online maps. Daarnaast bevatten ze vaak functies als inschrijfmogelijkheden of kaartjesverkoop.

Eventueel koppelen ze hun events met andere websites die gelinked zijn aan het event.

3. Blogs

Blogs zijn websites die content weergeven over zowat alles. Ze bestaan uit artikels en foto’s, meestal over één specifiek onderwerp. Ze stellen je in staat continue nieuwe content online te zetten. De meest populaire blogs gaan over reizen en eten op dit moment.

Je hebt misschien al gemerkt dat de laatste jaren blogs zeer populair geworden zijn. Daar zijn enkele redenen voor. Ze stellen je in staat om een artikel te schrijven over zowat alles in jou niche. Ze hebben een structuur waarmee je gemakkelijk honderden pagina’s kan maken over verschillende onderwerpen, maar vooral, ze brengen verkeer met zich mee.

Een blog met de juiste informatie zorgt namelijk ook voor extra klanten. Een specifiek artikel over jou producten of diensten was misschien net wat een persoon nodig had om te besluiten dat hij een onderneming als dejouwe nodig had. En die staat natuurlijk toevallig al gelinked in de blogpost.

Dit artikel is geschreven door Watson trouwens, een web design en development bedrijf. Wij kunnen bijvoorbeeld een fantastisch blog voor je klaarzetten zodat je kan beginnen schrijven.

4. E-commerce

Een e-commerce website, ook wel webshop genaamd, is een online winkel. Ze stellen mensen in staat een specifiek product te verkopen online. Deze websites hebben een winkelkarretje en er kan online betaald worden. Ze zijn een bron van inkomsten ongeacht of je een fysieke winkel hebt of niet.

Met een e-commerce website kan je je eigen producten verkopen of producten van anderen met een winstmarge. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld amazon en bol.com.

De artikelen worden over het algemeen met de post verzonden, maar sommige webshops werken ook met afhaalpunten.

 

E commerce

5. Infopreneur

Een infopreneur website is ergens tussen een bedrijfswebsite en een e-commerce website. Deze websites verkopen digitale producten zoals boeken, webinars, tutorials, e books en videos. Net zoals bij een e commerce website kan er online betaald worden. De klant krijgt een e mail met een downloadlink na betaling.

Infopreneur websites komen in verschillende vormen. Alle interactie met de klanten is meestal digitaal. Ze hebben vaak ook inlogmogelijkheden voor de klant, waarmee ze toegang krijgen tot meer informatie na betaling.

6. News driven

Nieuwswebsites focussen op het aanleveren van up-to-date informatie over wereld events. Ze hebben zowel tekst als visuele content.

Met nieuws en media websites kan je zoveel nieuwsberichten plaatsen als je wil zonder gehinderd te worden om overdreven te stylen. De artikels kunnen gaan over één specifiek onderwerp als het breed genoeg is. Zo zijn er nieuwssites die bijvoorbeeld alleen beursnieuws brengen.

Ben je niet van plan om een media bedrijf te starten, is een blog misschien meer voor jou.

7. Forum

Forums worden gebruikt om gebruikers te verbinden met gelijkaardige interesses. Mensen van over de hele wereld kunnen een open discussie voeren en hun gedachten of vragen delen. Deze gesprekken worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

Forums kunnen ook gebruikt worden als zeer uitgebreide veelgestelde vragen pagina’s. Je kan zelf topics toevoegen en oplossingen bieden voor veelvoorkomende issues.

8. Landingspagina

Een landingspagina zijn websites die bestaan uit één lange pagina. Ze zijn websites die dienen als een online visitekaartje. Ze zijn zeer geschikt als persoonlijke website maar ook als bedrijfswebsites voor bedrijven die maar één product of dienst aanbieden en niet uitgebreid te hoeven informeren over verschillende pagina’s.

De mogelijke onderwerpen zijn zeer divers. Landingspages kunnen bijvoorbeeld dienen voor restaurants die alleen hun menu en openingsuren willen meegeven, voor kunstenaars die alleen hun portfolio willen delen of voor bedrijven die geen uitgebreide uitleg nodig hebben over wat ze doen.

9. Directory and portal websites

Een directory of portal website is een website die linked naar andere producten of diensten. Ze zijn een verzameling van bronnen van informatie over een bepaald topic. Er zijn heel wat portal website actief. Neem nu activate.me, zij verzamelen allemaal contactpersonen waar je terecht kan voor cursussen, workshops en opleidingen.

Directory en portal websites zijn vaak een goeie plek om jou website bij aan te sluiten. Ze bundelen namelijk leveranciers in jou niche en sturen zo verkeer naar jou website. Velen halen hun inkomsten door een gage te vragen aan de gelinkte leveranciers of de gebruikers zelf.

 

10. Social media

Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers. Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, TikTok, Pinterest en Snapchat zijn zowat de bekendste.

Social media is gratis en zijn een waardevolle bron van verkeer voor jou bedrijf. Een goeie social media campagne kan jou verkoop de hoogte in laten schieten.

Ze bieden ook mogelijkheden om een advertentie te plaatsen. Deze advertenties bezorgen je dan extra verkeer dat door het social media platform gericht getoond wordt aan een bepaalde doelgroep.

Hoe het juiste type website kiezen voor jou?

Een type website kiezen voor jou is misschien overweldigend omdat er zoveel opties beschikbaar zijn. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat het doel is op lange termijn. En vervolgens te gaan kijken welke mogelijkheden er zijn die jou richting dat doel helpen. Heb je er zelf geen kaas van gegeten? Een professioneel website bureau helpt je met plezier verder.

Er zijn heel veel gratis tools beschikbaar. Maar een professionele website gemaakt door webdesigners met kennis, is nog altijd een veilige opties. De gratis pakketten die er zijn bieden je veel opties, maar zijn technisch vaak niet in orde en al zeker niet om optimaal gevonden te worden in google. Het professionele webdesigner betaald zichzelf altijd terug!

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!