Wat betekent 404 not found


Wanneer een link je naar een pagina brengt die je browser niet kan vinden, krijg je een ‘404 not found’ of ‘404 niet gevonden’ boodschap. Een 404 error is een standaard http status code. De boodschap wordt verstuurd door de webserver.

Meestal betekent de 404 error boodschap dat een pagina is verwijderd of verplaatst is naar een andere URL. Het kan ook betekenen dat de URL verkeerd geschreven is, de hyperlink verkeerd is aangemaakt, de server van de website om één of andere reden geen verbinding kan maken, de domeinnaam niet gelinked kan worden met een IP adres door de DNS (domain name system) of dat het domein niet (meer) bestaat.

Zoekmachines houden niet van 404 errors. Wanneer hun crawlers vaststellen dat veel links een 404 code terugkrijgen, gaat google ervan uit dat de site niet goed onderhouden wordt. Dode links hebben dus een effect op de ranking in de zoekresultaten. Soms gaat een zoekmachine zelfs zo ver dat ze geen nieuwe pagina’s meer opnemen in de zoekresultaten. Het gevolg is een sterke daling van je bezoekersaantallen.

Daarnaast verliezen ook je gebruikers vertrouwen in je website wanneer er teveel gebroken links zijn.

Vroeger werd de 404 code altijd getoont aan de gebruiker. Tegenwoordig hebben websites vaak een specifieke pagina die getoont word waar de 404 code niet vermeld wordt.

404 not found message
404 boodschap van deze website

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!