Wat is een sitemap

SEO

Een sitemap kan je bekijken als de inhoudstafel van je website. Het is een oplijsting van de structuur van alle pagina’s die je website bezit. Het geeft de gebruikers en de zoekmachines een goed beeld van hoe ze door je website kunnen navigeren. Een sitemap is ook een plus SEO gewijs en helpt je om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om te weten dat zoekmachines je website crawlen om te kijken welke informatie en links er te vinden zijn. Daarnaast kijken ze welke pagina’s je website heeft en hoe die in relatie staan met mekaar. Een sitemap maakt het dus zeer gemakkelijk voor de zoekmachine om je site te indexeren. Een sitemap kan ook extra informatie geven over je webpagina’s zoals de datum van de laatste update en prioriteit vergeleken tegenover andere pagina’s.

Er zijn twee types sitemaps:

  • Html bestand: Dit is een webpagina die de structuur van je website weergeeft. Deze webpagina is gericht naar de gebruikers van je website. Soms lijkt het op een inhoudstafel, soms op een orginagram.
  • Xml bestand: Dit bestand is gebruikt door de crawlers van de zoekmachines. Ze zijn niet zichtbaar voor de gebruiker en staat in de root directory van de website. Ze bevatten een lijst van de webpagina’s, datum laatste update en voorkeuren tegenover andere pagina’s. Er zijn veel tools beschikbaar dat deze xml bestanden automatisch aanmaken en up to date houden.

Hoe groter je website, hoe belangrijker het is om een sitemap toe te voegen. Zijn er bijvoorbeeld pagina’s die nergens anders gelinked zijn, zullen deze nooit geindexeerd worden zonder sitemap.

Je kan maximaal 50 000 links toevoegen aan een sitemap en je sitemap mag niet groter zijn dan 50MB

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!