Hoger scoren in google? SEO tips die je zelf kan uitvoeren!

We staan op nummer één!!!!

Dat is de droom van de meeste website eigenaren. Hoger scoren in de zoekresultaten betekent meer bezoekers, meer klanten en meer omzet. Het is het online equivalent van de beste locatie voor jouw winkel.

Je website verbeteren in functie van de zoekmachines noemt SEO (Search Engine Optimization). Dit proces bevat 2 hoofdcomponenten: on-site en off-site zoekmachine optimalisatie.

On-site SEO heeft drie objectieven:

  • Je content optimaliseren voor relevante zoekwoorden
  • Efficiënte content creatie
  • Strategische interne links

Off-site SEO gaat over backlinks. Hoeveel website linken jouw website in hun content? Hoe vaak en hoe populair zijn die websites? Bevatten deze links relevante zoekwoorden voor je eigen website.

Vroeger was on-site optimalisatie genoeg om je website hoger te laten scoren in Google. Maar door de jaren heen zijn er heel wat manieren gevonden om de ranking systemen van de zoekmachines te omzeilen. Hierdoor zijn door de jaren heen externe factoren, zoals inbound links, meer en meer gaan doorwegen.

Vandaag is een succesvolle SEO strategie een werk van lange adem. Frequent posten, gerichte kwalitatieve content, online promotie, inbound links,… Kort samengevat, een combinatie van on-site en off-site optimalisatie.

SEO - Zoekmachine optimisatie

 

De voordelen van search engine optimization

Een hoge ranking voor een bepaald zoekwoord is een must geworden voor moderne bedrijven. Maar waarom eigenlijk?

Meer verkeer

Hoger scoren met organische zoekresultaten geeft je uiteraard meer verkeer. Hoe meer bezoekers op je site, hoe meer potentiële klanten van je bedrijf afweten.

Daarnaast stromen deze bezoekers ook door naar je sociale media kanalen.

 

SEO - meer verkeer - hoger scoren in Google

Waargenomen relevantie en vertrouwen

Hoe hoger je scoort, hoe belangrijker je lijkt. Geef je dan ook nog relevante informatie op je site, dan nemen mensen zomaar aan dat jij de expertise hebt over het gezochte onderwerp.

Daarnaast kan het uiteraard niet anders dat iemand die hoog scoort in Google betrouwbaar is. Anders zou de site toch niet goed ranken, toch?

Meer conversies

Je wil natuurlijk site bezoekers omzetten naar betalende klanten. Meer verkeer geeft je meer kansen uiteraard. Meer waargenomen relevantie en vertrouwen verbetert die kansen verder. Maar er is nog een andere reden dat hoog scoren goed is voor conversies.

Mensen zijn lui. De beste plek om een lijk te verstoppen is de tweede pagina van de zoekresultaten. Ze zoeken niet naar alle mogelijke concurrenten. Ze bezoeken niet tien andere websites om te vergelijken. Op die eerste pagina staan is dus een must.

Veel mensen gaan namelijk gewoon voor de eerste optie die ze tegenkomen. Aan jou om ervoor te zorgen, dat jij die eerste optie bent.

SEO - Leads en conversies

 

Meest voorkomende zoekmachine optimalisatie barrières

Voor we je praktische tips geven over wat je kan doen zodat je website hoger scoort in Google, willen we het even hebben over de meest voorkomende problemen.

Je mag namelijk de beste SEO tips ter wereld toepassen, maar als je website bepaalde issues heeft, halen ze niets uit.

Een onaangenaam ontwerp

Er is niets zo moeilijk als succesvolle zoekmachine optimalisatie doen voor een website met een onaangenaam ontwerp. En nu denk je misschien, waarom? Google en andere zoekmachines maakt het toch niet uit of een site er goed uit ziet of niet?

Dat klopt, maar je bezoekers wel, en hun gedrag stuurt de zoekmachines. Zijn je bezoekers na een paar seconden weer terug om een nieuwe zoekopdracht te doen? Dan is het geen onterechte conclusie dat ze niet gevonden hadden wat ze zochten. Jouw site zakt daarom een trapje voor dat zoekresultaat.

Heb je dus een oogzweer van een site, onduidelijke navigatie, onleesbare tekst, etc… dan zijn je bezoekers snel weer weg en dan besluit de zoekmachine dat jij niet gevonden dient te worden.

Laadsnelheid

De gemiddelde laadtijd van een website op mobiele toestellen is 22 seconden. Op een desktop schat men dat de gemiddelde laadtijd rond de 10.3 seconden ligt.

Dat wil niet zeggen dat het zo lang duurt voor jij als lezer een website pagina kan beginnen gebruiken. Maar het is wel de tijd dat elk laatste element op je pagina geladen word. Ook de tekst, foto’s, links, scripts etc… die nog niet op je scherm zichtbaar zijn.

So what, hoor ik je denken? Wel, Google heeft miljoenen sites om te beoordelen. Dit doen ze door middel van een bot naar je site te sturen en al je pagina’s te lezen.

Een google bot spendeert maximaal 4 seconden op een pagina. Alles wat na die 4 seconden niet geladen is, bestaat dus niet voor Google, en kan je ook niet voor gevonden worden.

In dat geval mag je die content dus optimaliseren zoveel je wil. Je hebt er niets aan.

Wil je weten hoe jou site scoort? Surf naar Page Speed Insights en doe een test.

SEO - websitesnelheid - laadsnelheid

Niet responsief

Vroeger dienden websites alleen maar voor desktop computers en laptops. De schermgroottes waren met andere woorden altijd ongeveer hetzelfde. Maar tegenwoordig surfen we met een pak meer soorten schermpjes. Schermresoluties voor desktoppen zijn steeds groter geworden. De helft van het internet verkeer gebeurd met tablets en mobiele toestellen, met zeer kleine resoluties.

Geen aandacht besteden aan verschillende schermgroottes is een veelgemaakte fout door mensen die zelf een website ineen knutselen. Op je eigen scherm ziet het er namelijk goed uit, maar rekening houden met alle mogelijke schermen is minder gemakkelijk en vergt wat ervaring.

Voor je positie in Google zoekmachine is de responsiviteit zeer belangrijk en het ziet er naar uit dat het met de jaren alleen maar belangrijker gaat worden. Vergeet niet, het doel van Google is het beste zoekresultaat aanbieden voor een specifiek zoekwoord. Als de surfer de website niet duidelijk kan zien omdat die zich niet aanpast aan zijn schermgrootte, dan was die site niet het beste zoekresultaat en zal hij zakken in de zoekresultaten.

SEO - Responsief

Amper tekst

Een beeld spreek duizend woorden. Daarom dat sommige websites een heel vertaal vertellen met voornamelijk graphics, iconen en afbeeldingen. Ze zien er prachtig uit en hebben op zich goede content voor gebruikers.

Maar voor de zoekmachines staat er op je webpagina’s eigenlijk amper content. Er is namelijk geen tekst waarmee Google kan begrijpen waarover de pagina gaat. De zoekmachine heeft geen idee waarvoor je gevonden wilt worden. Er kunnen geen zoektermen aan je pagina gelinkt worden.

Is dit het geval op jouw site? Begin te schrijven en je zal zien dat het niet lang duurt voor je pagina’s in google hoger scoren. Doe met die teksten nog wat on page seo en je bent helemaal op weg (hier later meer over).

Veel duplicate content

Vermijd exact of bijna exact dezelfde pagina’s op verschillende URL’s. Google probeert over het algemeen de beste versie te tonen van een bepaalde bron van informatie. Meerdere pagina’s met dezelfde content brengt de zoekmachine dan ook in de war.

Googlebot geeft elke pagina een autoriteit score. Bij duplicate content echter wordt de autoriteit verdund over verschillende pagina’s, waardoor ze allemaal slecht scoren. Eén sterke pagina heeft dus meer effect als 10 identieke pagina’s met maar kleine variaties.

Geen SSL certificaat

Een SSL certificaat (Secure Sockets Layer) is een stukje code op je server dat voor de beveiliging zorgt van je online communicatie. Het certificaat zorgt voor een geëncrypteerde verbinding wanneer je browser contact maakt met je website.

Het is een beetje zoals een brief in een enveloppe steken. De informatie wordt met je SSL certificaat onleesbaar gemaakt voor hackers wanneer de informatie over het internet verstuurd word.

Is je verbinding niet beveiligd word een groot deel van je bezoekers afgeraden door hun browser om verder te gaan. In google scoren word op die manier onmogelijk.

Hoe kan je zien of jouw website een certificaat heeft. Staat er https:// voor de URL heb je een certificaat. Bij http:// heb je geen certificaat. Zorg dat je website voldoet aan de meest recente veiligheidsvereisten.

SEO - SSL certificaat - website security

Gebrek aan focus

Elke website heeft een onderwerp waarover de inhoud op de website gaat. Dat is gerelateerd aan zoekwoorden waarvoor de site in google staat. Kies je dat onderwerp echter te breed, dan wordt hoog scoren moeilijk.

Wil je bijvoorbeeld een webwinkel starten met producten in een kleine niche, kan je met relatief weinig content goed scoren in google voor die niche. Wil je echter de nieuwe Amazon zijn, heb je nog wat werk voor de boeg, want voor elk extra keywoord moet er voldoende content aanwezig zijn.

Heb jij een site met een brede focus. Overweeg om hem op te splitsen in meerdere websites.

Geen backlinks

Een backlink is een link van een andere website naar jouw site. Soms noemt men ze ook “trackbacks”.

Backlinks hebben een enorme impact op je plaats in de zoekmachines. Die hebben heel wat methodes om te bepalen of een site betrouwbaar is. Veel backlinks van sites met een hoge ranking stralen dan ook zeer goed af op jouw site.

Zoals hierboven al vermeld kent Google een autoriteit score toe aan je website en backlinks verhogen die score drastisch. Ze zijn zoals klantenreviews maar dan voor zoekmachines.

Backlinks verkrijgen is niet altijd gemakkelijk. Maar zorg zeker dat je bedrijf op google maps en google my bussiness te vinden is. Zorg dat je bedrijf sociale media profielen heeft. Zorg dat je zelf op LinkedIn zit en voeg je bedrijf toe aan zogenaamde directory of portal websites.

Je wil misschien geen groot complexe online marketing campagne opzetten, maar een klein beetje moeite om backlinks te creëren geeft je direct een betere positie in de zoekresultaten.

 

Google My business - backlinks

 

Hoger scoren begint bij een zoekwoorden onderzoek

Als bovenstaande problemen niet van toepassing zijn voor jouw website kunnen we beginnen met het echte werk. Het valt en het staat namelijk bij weten waarvoor je hoog wil scoren.

Stap 1: Zoek je belangrijkste zoekwoorden

Alles begint bij een grondig zoekwoorden onderzoek. Als je niet weet voor welke termen of zinnen je gevonden wil worden, is het nogal moeilijk om je content gericht aan te passen.

Start met het maken van een lijst van zoekwoorden waarvoor je het liefst hebt dat je website scoort. Het gaat hier initieel over de belangrijkste termen. Watson Web Studio is een web design bedrijf. Onze belangrijke termen zijn bijvoorbeeld: web design, web development, SEO, copywriting, online marketing, hosting en website onderhoud.

SEO- zoekwoorden onderzoek

Stap 2: breid uit met bijpassende zinnen

Vervolgens kan je die lijst verder uitbreiden met bijpassende zinnen of meerdere woorden die samen horen en waar mensen mogelijks naar zoeken. Bijvoorbeeld voor het keywoord web design, kan je je lijst uitbreiden met webdesign bureau, webdesign bedrijf, webdesigner, etc…

Begin met meervouden, synoniemen en simpele uitbreidingen. Bekijk je eigen site zeker in Google Search Console om uit te vissen voor welke zoektermen je op dit moment al gevonden word. Bekijk ook je concurrenten. Elk relevant zoekwoord op de lijst is een win.

Vergeet ook niet na te denken over lokale vindbaarheid. Ben je regio gebonden, voeg dan zeker ook de locatie toe. Bvb Webdesign bureau Leuven, web design bedrijf Antwerpen, …

 


TIP: Wordtracker is een handige tool die je kan gebruiken om zoekwoorden onderzoek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Er zijn daarnaast nog heel wat gratis SEO tools te vinden.

 

SEO - Wordtracker - zoekwoorden onderzoek


 

Stap 3: Vind de belangrijkste zoekwoorden

Met Wordtracker kan je voor alle zoekwoorden op je lijst bekijken wat het zoekvolume van elke term is. Ook de waarde voor organische competitie is zeker één om rekening mee te houden.

Heb je zoekwoorden op je lijst met een hoog zoekvolume en een lage waarde voor organische competitie, dan heb je een winner. Er word veel op gezocht en er zijn weinig concurrenten voor deze term. Ideaal dus.

Voor de andere termen is het een afweging maken tussen de twee. Maar hou er rekening mee dat het soms makkelijker is om op te vallen met minder concurrentie. Zelfs een lager zoekvolume voor een term, kan je nog steeds een hoop leads bezorgen als er amper relevante resultaten te vinden zijn.

Kortom, met deze twee cijfers kan je je zoekwoorden rangschikken volgens belangrijkheid.

Stap 4: Begin opnieuw

Je hebt nu een goed idee welke zoektermen winners zijn. Hou deze op je lijstje en verwijder de rest. Begin het proces vervolgens opnieuw. Verzin rond de meest succesvolle resultaten meer zoektermen met meerdere woorden.

Hoe specifieker je bent hoe sneller je hoog zal scoren in google en hoe beter je site zal converteren. Maar het is altijd een afweging, te lange zoekzinnen hebben niet genoeg volume om verkeer naar je site te trekken. Het is dus een delicate balans.

Doorloop deze iteratie desnoods een paar keer. Zoekwoorden onderzoek is geen exacte wetenschap en er komt wat creativiteit bij kijken. Je verzint niet van de eerste keer de allerbeste zoekwoorden.

SEO - Search engine optimalisation

10 SEO tips

Na je zoekwoorden onderzoek weet je exact voor welke zoekopdrachten je hoog wil scoren. Nu is het tijd om aan Google duidelijk te maken dat jouw site de beste match is voor deze zoekopdrachten.

SEO Tip 1: Schrijf een pagina titel met je top zoekwoorden

De pagina titel is het meest belangrijke deel van je webpagina voor jouw plaats in de zoekresultaten. Schrijf dus een natuurlijke zin dat de inhoud van de pagina schrijft (of in het geval van de homepagina, de hele site). Beperk je tot maximaal 15 woorden.

Een voorbeeld:

‘Leuvens webdesign & web development bureau Watson Web Studio schrijft SEO geoptimaliseerde teksten voor jou website’

Enkele SEO-tips:

  • Denk aan lokale vindbaarheid, je kan altijd verschillende pagina’s maken per regio
  • Zet je zoekwoorden voor de bedrijfsnaam (tenzij je bedrijfsnaam je primair zoekwoord is). Wat eerst staat weegt meer door.
  • Hou het natuurlijk leesbaar. Een extra zoekterm erin is verleidelijk, maar het mag niet geforceerd lijken.
  • Gebruik dezelfde denkwijze voor je URL’s

SEO Tip 2: Meta description

De belangrijkheid van meta tags is de laatste jaren wel wat afgenomen, maar het is nog steeds belangrijk om een goede beschrijving te schrijven. Als jij het niet doen, doen de zoekmachines het voor je beginnende met de eerste content die op je pagina getoond word.

Een meta beschrijving mag maximaal 250 tekens lang zijn. Gebruik zo veel mogelijk termen uit je zoekwoorden onderzoek, maar net zoals bij de pagina titel, hou het leesbaar.

Bijvoorbeeld:

<meta name=”description” content=”Watson Web Studio bouwt supersnelle websites voor slimme bedrijven. Klik hier als u op zoek bent naar een webdesigner of web developer in Leuven.”>

SEO - Meta description

SEO Tip 3: Slim omgaan met pagina headers

Net zoals in je pagina titels en meta descriptions dient gebruik gemaakt te worden van de juiste keywoorden. Zorg dat de titels alleen het juiste verhaal vertellen. Google hecht meer waarde aan titels dan aan andere body tekst.

Daarnaast is het gebruik van de juiste html tags ook belangrijk. Elke pagina heeft best een <h1> die bovenaan de pagina staat. Daarnaast telt de volgorde van de <h2>, <h3>,… ook door. Zet geen <h2> in een <h4> bijvoorbeeld. Geef de zoekmachine een duidelijk beeld van wat belangrijke tekst is en wat niet.

SEO Tip 4: Bekijk je content kritisch

Gebruik je zoekwoorden onderzoek om door je bestaande content te gaan. Gebruik je consequent de juiste terminologie volgens je gekozen zoekwoorden? Herschrijf je teksten zodat er maximaal gebruik gemaakt wordt door de juiste termen.

Hebben de belangrijkste zoekwoorden hun eigen pagina? Zo niet, schrijf een pagina specifiek rond elke zoekterm.

Zijn de pagina’s die je hebt specifiek genoeg? Een gebrek aan focus telt niet alleen voor je hele website. Teveel onderwerpen willen aansnijden op één pagina zorgt er evengoed voor dat je voor geen enkele zoekopdracht gevonden wordt.

SEO - content

SEO Tip 5: Afbeeldingen en alt tags (image SEO)

Elke goeie webpagina heeft enkele mooie afbeeldingen. Maar wat er op die afbeeldingen staat is niet evident om te achterhalen door zoekmachines. Daarom heeft elke afbeelding een alt tag.

Een alt-tag is een stukje tekst dat je toevoegt aan de afbeelding. Het is ook het stukje tekst dat getoond word moest de afbeelding om één of andere reden niet geladen worden.

Alt-tags zijn van goudwaarde voor SEO. Je kan ze namelijk gebruiken om een hele hoop zoekwoorden op een pagina te zetten, zonder dat de gebruiker iets merkt. Benut ze dus ten volle.

SEO Tip 6: interne links

Hoe je gebruiker door je website navigeert word ook wel website architectuur genoemd. Al je pagina’s hebben interne linken via je standaard navigatie. Maar je website een hele hoop extra interne links geven is super goed voor SEO.

Een makkelijke manier om het aantal interne links te verhogen zijn breadcrumbs. Een breadcrumb is een link spoor aan de top van een web pagina. Een andere manier is een link plaatsen naar een html sitemap in de footer.

Maar er zijn een hele hoop manieren. Link op elke pagina je blogs of je dienstenpagina’s met de juiste call to actions. Gebruik blog categorieën en archive pagina’s op een slimme manier. Voor je het weet wordt je website een complex netwerk van interne links.

Breadcrumbs en interne links zijn zelfs zo belangrijk voor SEO dat ze in Google Search Console aparte statistieken krijgen. Ga daar dus zeker eens kijken hoe het bij jouw site gesteld is.

 

Google search console - breadcrumbs

SEO Tip 7: Zoekvriendelijke URL’s

Eén van de karakteristieken van een goed geoptimaliseerde site is de aanwezigheid van zoekvriendelijke URL’s. Een perfecte URL bevat de zoektermen waarover de pagina gaat direct in het pagina adres.

Vermijd nummers in je URL’s. Ze betekenen niks voor zoekmachines (en ook niet voor mensen). Let hier goed op want ze zijn vaak standaard in content management systemen die databases gebruiken.

Fout: http://www.domeinnaam.com/query?id=24
Goed: http://www.domeinnaam.com/hoger-scoren-google

Sommige websites gebruiken ook dynamische sessie identificatie. Dat is een unieke ID om elke http transactie te identificeren. Voor de zoekmachines een ramp, aangezien ze niet permanent zijn. Google wil zijn databases niet vol duplicate URL’s, die naar dezelfde content leiden of gewoon 404 errors geven na een tijdje.

Voorbeeld van session ID: http://www.domeinnaam.com/query.php?=24&sid=lit3py12t87z5acx6457

SEO Tip 8: Inbound links

Wil je hoger scoren in google heb inbound links nodig. Net zoals klanten reviews potentiële klanten overtuigen, overtuigen inbound links google van jouw waarde.

Hier zijn enkele technieken die je kan gebruiken om inbound links op te bouwen:

  • Post op sociale media
  • Een youtube video tonen op je site is een goed idee, zet echter ook een link naar je site in de beschrijving op youtube zelf.
  • Probeer met nieuwe content in de pers te komen
  • Schrijf artikels voor andere sites en link terug naar jouw site.
  • Doe interviews met industry leaders
  • Creëer nuttige online tools
  • Registreer jezelf in industry directories
  • Wees actief op discussie forums
  • Wissel links uit met partners

Internal links - Google search console

SEO Tip 9: 404 not found en redirects

Een website is geen statisch gegeven. Nieuws komt en gaat, je hebt nieuwe producten en oude producten verdwijnen, je hebt evenementen die voorbij gaan, etc… Allemaal pagina’s die een bepaalde levensduur hebben en dan verdwijnen.

Meeste website eigenaren wissen een pagina eens ze ermee klaar zijn. Dat kan echter nefast zijn voor je zoekresultaten. Die pagina is namelijk geïndexeerd en zal dus vindbaar zijn.

Op termijn zal deze pagina wel uit de index verdwijnen, maar op korte termijn is ze nefast voor je site. Zowel voor gebruikers, die op een link klikken naar een pagina die niet meer bestaat. En ook voor Google, die jouw site als niet betrouwbaar gaat ervaren.

Daarom is het belangrijk om je pagina automatisch door te sturen (redirecten) naar een andere pagina zodra je hem wist. Liefst naar een pagina die zo dicht mogelijk aanleunt bij de oorspronkelijke pagina zelf.

Google search console - why pages aren't indexed - redirects

SEO Tip 10: Zoek de hulp van een professional

Halen je SEO werkzaamheden niet het gewenste resultaat? Ben je niet zo’n grote IT techneut of heb je niet voldoende tijd om je ermee bezig te houden? Overweeg een professional in te huren.

Een goed geoptimaliseerde website brengt zoveel extra verkeer en klanten met zich mee. Een professional betaald zichzelf daarom altijd terug! Watson Web Studio heeft jaren ervaring. We helpen je graag verder!

 

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
SEO?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!