Wat is de definitie van een website?

Een website, vaak afgekort als een site, is niets meer dan een verzameling logisch gelinkte webpagina’s, of slechts één pagina samenhangend door een gemeenschappelijke root-URL en meestal een gemeenschappelijke logische structuur, thema, ontwerp en technisch hulpmiddel. Op zijn beurt is het World Wide Web niets meer dan een verzameling van alle websites. Webpagina’s zijn tekstbestanden geschreven in HTML of XHTML (= eXtensible HyperText Markup Language). De pagina’s van de site zijn beschikbaar op het internet via het HTTP- of HTTPS-protocol. De website heeft een eigen plaats op het internet, bepaald door het persoonlijke adres van elke site, dat meestal een URL wordt genoemd. Elke website heeft zijn eigen eigenaar, de eigenaar kan zowel een individu als een rechtspersoon zijn. Een goede voorbeeld van een website is deze site.

Bij het bekijken van een webpagina, in een speciaal programma genaamd een browser, worden de HTML-bestanden gedownload naar de computer van de gebruiker. Eenmaal gedownload geeft de browser de webpagina’s weer op het scherm van de gebruiker. Verschillende apparaten kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot het internet om de inhoud van webpagina’s te bekijken: een desktopcomputer, smartphone, spelconsoles en andere apparaten. Al deze apparaten ondersteunen HTML / XHTML-taalstandaarden en webpagina’s worden op dezelfde manier weergegeven.

Met de HTML / XHTML-taal kun je pagina’s opmaken, tekst, hyperlinks, tabellen, foto’s en andere objecten erop plaatsen. CSS Style Sheet die kan worden gebruikt in HTML-documenten biedt extra mogelijkheden voor het maken van het design van webpagina’s.

JavaScript en andere scripttalen

Op webpagina’s kunt u ook JavaScript en enkele andere scripttalen die door jouw browser worden ondersteund, gebruiken en je webdocument interactief maken. Hypertekstlinks of verkorte hyperlinks worden gebruikt om te communiceren tussen webpagina’s binnen de site en tussen verschillende websites op het World Wide Web. Als een hyperlink wordt gebruikt om pagina’s binnen een site te linken, wordt het een interne link genoemd, en als het verschillende sites linkt, wordt het een externe link genoemd.

Site pagina’s

Pagina’s op de site kunnen statisch zijn, dat wil zeggen dat ze als onveranderlijke bestanden op de webserver worden opgeslagen, en kunnen dynamisch zijn, dat wil zeggen, direct op de server worden gegenereerd door een speciaal programma, dat ook wel de site-engine wordt genoemd. De site engine kan de grote set van mogelijkheden geven, voor het wijzigen van een inhoud van webpagina’s, het toevoegen van nieuwe webpagina’s en het realiseren van andere acties op het gebied van configuratie van een site en het bewerken van de informatie op de site. Het bewerken van de informatie op een site wordt via de webinterface van de administratie gedaan, die een content managementsysteem van een site of CMS gebruikt.

Het maken van een website is een tijdrovend proces dat het werk van verschillende specialisten combineert: webdesigners, programmeurs, HTML-specialisten, optimaliseerders, managers, journalisten om de site te vullen met informatie, enz… De tijd en de kosten voor het maken van een website zijn afhankelijk van de complexiteit van het project, de structuur en de kwaliteit van het ontwerp.

Een beetje uit de geschiedenis van de website ontwikkeling

De eerste site ter wereld werd op 6 augustus 1991 gemaakt door de Amerikaan Tim Berners-Lee, die een publicatie op de site plaatste over World Wide Web-technologie. De basis van de World Wide Web-technologie is het HTTP-data-overdrachtprotocol, de HTML-hypertextopmaaktaal en het URL-adresseringssysteem. De site beschreef ook andere basisprincipes van het internet, zoals het werk van servers, webbrowsers, enz. Deze site, gemaakt door Tim Berners-Lee, werd ook de eerste internetcatalogus ter wereld. Met als reden omdat hij later ook links bevatte naar andere internetbronnen uit die tijd.

De benodigde tools voor de site werden nog eerder voorbereid, eind 1990 verscheen de eerste browser, die WorldWideWeb heette. Het bevatte bovendien de functie van een hypertext-editor. Tim Berners-Lee heeft ook de eerste webserver op basis van NeXTcube voorbereid.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!