Wat is de basis van technische SEO?

Er zijn verschillende methodes om jouw website te marketen. Sociale media en online advertenties zijn de meer bekende manieren, maar veruit het belangrijkste is SEO (Search Engine Optimalisatie). Je wil namelijk dat jouw website gevonden word voor de zoekopdrachten die relevant zijn.

De informatie die op je website staat is natuurlijk zeer belangrijk. Zonder deze informatie is er niets om te tonen in de zoekmachines. Maar als jouw website niet voldoet aan de juiste technische vereisten en gebouwd is met SEO in het achterhoofd, kan je ondanks zeer goeie content toch slecht scoren in de zoekmachines.

CMS & Hosting

Zoekmachines houden van snelheid! Er zijn veel gratis tools beschikbaar om een website te bouwen. Zowel voor CMS als voor Hosting. Ze zien er vaak goed uit, maar de technische efficiëntie ervan is meestal ver te zoeken.

Het CMS (Content Management System) is de software waarmee je website gemaakt wordt. Watson gebruiket WordPress met ‘light weight’ thema’s en templates specifiek gebouwd voor jou.

De hosting is de fysieke plaats waar je website is opgeslagen. Elke website staat namelijk ergens op een server. Er is veel terminologie om door te werken als het gaat over Hosting. Daar kan je provider je zeker bij helpen. Wat ze vaak niet vermelden is de locatie van de hosting. Snelheid is belangrijk. Moet jouw data eerst naar de andere kant van de planeet en terug, dan gaat dat je website uiteraard vertragen.

Tekst is niet zomaar tekst

In Microsoft Word kan je op twee manieren een titel maken. Je kan je tekst groter en vet maken en dan ziet dat er best goed uit. Of je gebruikt de ingebouwde functie en maakt er een kop van. Dan gaat het automatisch.

De twee zien er misschien identiek uit, maar aan de tweede zijn een hele hoop functionaliteiten verbonden (bvb. een inhoudstafel maken, …). Bij webdesign werkt het ongeveer hetzelfde.

Er zijn een hele hoop vuistregels om tekst te behandelen in webdesign. Deze helpen de zoek-algoritmes om makkelijk te identificeren wat belangrijk is en wat de relevante keywoorden zijn.  Kennis van zake betekent dus hoger ranken in de zoekresultaten.

Afbeeldingen

Een website zonder afbeeldingen ziet er maar saai uit. Ze zijn een absolute meerwaarde. Maar slecht afbeeldingbeheer kan je website duur komen te staan.

Te grote afbeeldingen maken je website traag om te laden en vreten bandbreedte. Te kleine afbeeldingen zien er niet goed uit. Daarnaast hebben verschillende formaten zo hun voor en nadelen en is het belangrijk te weten wanneer welk formaat te gebruiken.

Elke afbeelding heeft op de achtergrond ook een titel, beschrijving, caption en alt-text. Informatie die je meestal niet te zien krijg, maar belangrijk is voor de zoek algoritmes om te weten wat er op de foto staat.

Responsief en mobiel vriendelijk

Je gebruikers zitten op een hele hoop verschillende apparaten en deze hebben allemaal verschillende schermgroottes. Op een pc kan je daarnaast nog je venster verkleinen. Al deze apparaten draaien op verschillende systemen met verschillende browsers.

Hou je hier geen rekening mee in je ontwerp kunnen er heel rare en vooral heel lelijke dingen gebeuren, die jouw mooi ogende website onleesbaar maakt op sommige toestellen.

Sinds een paar jaar krijgen niet responsieve websites slechtere punten in de zoekmachines. Deze trend gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Een responsieve website geschikt voor alle schermgroottes, systemen en browsers is dus een must.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
SEO?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!