Wat is een URL


URL staat voor Uniform Resource Locator. Het is het adres van een unieke bron van informatie op het web. In theorie is elke URL gelinked aan unieke content. Dit kan gaan over een webpagina, een CSS document, een foto, een pdf file, etc… Als je een URL ingeeft in de adresbalk van je browser, weet jouw browser welke content hij moet tevoorschijn halen.

Een URL bestaat uit verschillende stukken.

  • Het protocol: Hiermee weet de browser welke methode het moet gebruiken om de data over te dragen over het web. Vroeger was http:// gangbaar, maar op dit moment is https:// aan te raden. https:// is een beveiligde versie van http://. Er zijn ook nog andere protocollen zoals mailto:// (om een e-mail te versturen).
  • Domeinnaam: Dit is de unieke naam van een website.
  • Top level domain (TLD):  Deze extensie geeft informatie over het type van de organisatie (bvb .com voor company, .org voor organisaties). Vaak worden ook extensies gebruikt die het land weergeeft van de organisatie
  • Pad: Het pad geeft weer waar op de webserver je de bestanden kan vinden die je zoekt. Vroeger ging het over een effectieve file locatie op de server, maar tegenwoordig is het vaak een arbitraire reeks namen gekozen door de webpagina bouwer.

URL delen

 

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!