Wat is SMTP


SMTP (of Simple Mail Transfer Protocol) is een standaard protocol voor het zenden en ontvangen van e-mail berichten tussen email accounts via het internet.

Email protocols zijn een set regels die email clienten gemakelijk nformatie laten uitwisselen. SMPT is één van de meest gebruikte protocols naast POP en IMAP. Outlook, Gmail, Yahoo mail en Microsoft Outlook steunen op SMPT om e-mails te verzenden.

Een email client verbind met een SMPT server kan de cleint communiceren met deze server. Wanneer er op verzenden wordt gedrukt wordt er een verbinding geopend zodat het verzenden kan plaatsvinden. Deze verbinding noemt ook een TCP verbinding (Transmission Control Protocol. De SMPT server verteld vervolgens dat hij de overdracht data, zoals het verzend emailadres, de ontvangers emailadres en de email content, moet overbrengen.

Vervolgens wordt naar gekeken of beide emailadressen van hetzelfde email domein komen. Bvb gmail.com. Zoja, wordt de email direct verzonden. Zoniet, word er contact gemaakt met de DNS (Domain Name System) om het domein van de ontvanger te identificeren zodat het naar de juiste server gezonden kan worden.

Het verschil met protocols als POP en IMAP is dat SMPT zich niet beperkt tot het verzenden van mail naar geverifieerde servers. POP en IMAP kunnen niet gebruikt worden om te verzenden buiten je eigen netwerk.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!