Wat is een IP adres


Een IP adres is een unieke adres dat een apparaat op het internet of lokaal netwerk een identificatie bezorgt. IP staat voor (Internet Protocol). IP adressen zorgen ervoor dat informatie kan verstuurt worden tussen apparaten.

IP adressen bevatten informatie over de locatie van deze apparaten. Zonder IP adres is communicatie dus niet mogelijk tussen verschillende computers, routers en websites. Ze zijn een essentieel deel van hoe het internet werkt.

IP adres

Een IP adres is een reeks getallen met puntjes tussen. Ze bestaan uit een set van vier nummers tussen de 0 en 255. Het volledige bereik van e mailadressen is dus 0.0.0.0 tot 255.255.255.255. IP adressen worden wiskundig geproduceert en worden toegekent door IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

Hoe werkt een IP adres?

Uw apparaat maakt verbinding met een netwerk dat verbonden is met het internet. Dit geeft uw apparaat toegang tot het internet. Thuis zal dit netwerk waarschijnlijk je ISP (Internet Service Provider) zijn. Op het werk is het het netwerk van het bedrijf. Het is de taak van dit netwerk om jouw apparaat een IP adres toe te kennen en het dataverkeer door te sturen.

Je IP adres kan veranderen. Als je je router of modem aan en uit zet kan het bvb veranderen. Je ISP kan het ook voor je veranderen. Wanneer je je apparaat meeneemt naar een andere locatie gebruik je een ander netwerk. Je zit misschien ergens op de wi-fi op restaurant of bent bij vrienden thuis. Dit netwerk zal je een ander IP adres toekennen als je thuisnetwerk.

Wat is mijn IP adres op dit moment?

De gemakkelijkste manier is een google search te doen naar “What is my IP adress?”. Google zal je het antwoord tonen boven de zoekresultaten.

Op een windows PC kan je de command prompt gebruiken. Zoek cmd in windows search en type vervolgens ipconfig in de command prompt. Op een Mac ga je naar je systeem voorkeuren en selecteer je “netwerk”. De informatie zou daar zichtbaar moeten zijn.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!