Tips om je zaak online te doen groeien (zonder een groot budget)

Als je niet bezig bent met de online groei van jouw onderneming, loop je veel inkomsten mis. Het internet is namelijk een groot vat van potentiële nieuwe klanten. De juiste online tools om ze naar je fysieke winkel te sturen, nieuwe producten te adverteren of online verkoop te genereren, zijn in de huidige wereld een hoeksteen van het succes van jouw bedrijf.

Ondernemers moeten meer dan ooit thuis zijn in hun online marketing, een webwinkel hebben en investeren in hun online zichtbaarheid. Maar hoe doe je dat? Hieronder beschrijven we verschillende manieren om jouw bedrijf te laten groeien in het huidige online klimaat.

Ontwikkel je merk

Iedereen met een basis in marketing kennis weet dat je merk ontwikkelen een belangrijk onderdeel is in het succes van elke onderneming. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je je goed weet te positioneren is dat een absolute meerwaarde voor jouw offline en online groei.

Wat doet de concurrentie

Een uniek concept voor jouw bedrijf en producten is altijd een fantastische insteek voor mond tot mondreclame, offline en online groei. Maar in veel gevallen hoef je natuurlijk niet het warm water uit te vinden. Jouw concurrentie is ook niet dom, heeft jaren ervaring en weet hoe de markt waarin je je probeert te onderscheiden werkt.

De consument is een gewoontebeestje. Uitzoeken wat werkt voor jouw concurrenten, identificeren wat ze goed doen is belangrijke kennis om te hebben, want dat is de maatstaf waaraan je zal moeten voldoen als onderneming om competitief te zijn. Te weten komen waar ze tekort schieten is de volgende stap. Daar zit jouw kans om je te onderscheiden.

Wil je weten welke opties je hebt voor een website? 10 verschillende soorten websites. welke past bij jou?

Kies een niche

Gigantische ondernemingen zoals Amazon, Siemens of Philips kunnen zich permitteren om in heel veel markten thuis te zijn. Voor het gemiddelde bedrijf is dit echter geen optie. Daar denk je best heel goed na over welke niche of micro niche je je in wil plaatsen.

Hoe specifieker je niche hoe gemakkelijker het is om je beperkte marketing budget gericht te gebruiken en zo je potentiële klanten te bereiken. Online wil iedereen zoveel mogelijk bezoekers op zijn website, maar op zich is dat niet zo belangrijk. Je wil vooral nieuwe klanten.

Er moet natuurlijk wel genoeg vraag zijn in jouw gekozen niche om aan je doelstellingen te voldoen en pas op voor hypes. Is je niche te klein gaat je bedrijf online een terugval zien eens de hype voorbij is.

Focus en persoonlijkheid

Je kan je merk niet richten op iedereen. Het is belangrijk dat je je focus goed definieert. Daaruit kan je je online persoonlijkheid mee bepalen. Schrijf daarom een duidelijke positionering verklaring.

Denk eens na over deze uitspraak. “Wij bieden deze producten of diensten voor deze doelgroep en dat biedt die doelgroep deze waarde. In tegenstelling tot het alternatief, zijn we anders omdat we dit doen…”

Een voorbeeld: Wij maken drinkbussen voor sportievelingen om gehydrateerd te blijven tijdens het sporten. In tegenstelling tot andere drinkbus fabrikanten zijn onze drinkbussen recycleerbaar.

Uit deze verklaring haal je dus je producten (drinkbussen) en hun doel (hydrateren), je doelgroep (sportieve mensen), je mogelijke markten (sportwinkels, fietswinkels maar ook ecologisch gerichte winkels) en je persoonlijkheid (gezond, sportief en eco). Op basis hiervan kan je een hele marketingstrategie uitbouwen.

Ken jouw klanten

Met al het bovenstaande goed gedefinieerd, is het nu tijd om uit te zoeken wie je ideale klanten zijn. En in de online wereld, naar wat zoeken ze, hoe gebruiken ze de zoekmachines, hoe bereik je ze op sociale media, wat is voor hun relevante content, etc…

Partnerschappen

Partnerschappen zijn een fantastische manier om de lasten te delen. Het gaat hier zowel om samenwerkingen op zakelijk vlak, maar ook als het gaat over content creëren. Op die manier kan je makkelijk een hele hoop nieuwe klanten bereiken. Natuurlijk wil je iets duurzaam, dus zoek partnerschappen die een win win situatie creëren.

Content marketing

Het internet draait op content. Je klanten gebruiken het niet alleen om geïnformeerd te worden, het is een belangrijke hoeksteen van zoekmachineoptimalisatie (SEO of search engine optimization). Om een succesvolle website of webwinkel te bouwen kan je er niet om heen. Je moet bovenaan staan in de zoekmachines.

Content marketing bestaat uit twee hoekstenen. Content die een meerwaarde biedt (voor klant en zoekmachine) en content promotie.

Keywoord onderzoek

Jouw websitebezoekers zoeken vaak niet naar jouw specifieke onderneming in de zoekmachines. Ze zoeken op keywoorden of zoektermen. Identificeer wat die keywoorden zijn en optimaliseer vervolgens je teksten voor die zoektermen. Keywoord onderzoek is een hoeksteen voor online marketing en je vindbaarheid te verhogen.

Het is ook de moeite om hiervoor een professional in te schakelen. Goed geoptimaliseerde teksten blijven namelijk renderen en verkeer genereren. Ze zijn minder tijdelijk als advertenties en een uitgave in je marketingbudget die zich daarom op termijn altijd terugverdiend.

Bloggen

Bloggen is een fantastische manier om de content op je website te vergroten zonder dat je website onbruikbaar word. 20 extra pagina’s op je website maakt je navigatie enorm ingewikkeld, maar via een blog kan je naar hartenlust content toevoegen.

Dit is niet alleen heel goed om het aantal trefwoorden waarvoor je website opduikt in de zoekresultaten te verhogen. Blogs zijn stuk voor stuk landingspagina die vindbaar zijn voor je klanten. En je kan er nuttige info mee verschaffen aan je klanten. Zo bouw je hun vertrouwen op dat je een uitgebreide expertise hebt in jouw markt.

Het hoeft ook niet allemaal harde informatie te zijn. Promoot hoe je in de pers kwam, deel kranten artikelen, tips, geef je mening over zaken,… De mogelijkheden zijn eindeloos.

E-mail marketing

E-mails of nieuwsbrieven zijn een fantastische manier om potentiële klanten te bereiken. Ze kunnen je bereik enorm laten groeien en helpen bij het promoten van je bestaande en vooral je nieuwe producten of diensten.

Het is dus belangrijk om e-mail adressen te verzamelen van jouw doel publiek. De bekende manier is een ‘schrijf in op onze nieuwsbrief’ formulier op je website. Maar soms moet je iets weggeven om iets te ontvangen. Geef dus gratis iets weg in ruil voor een e mailadres (of andere contactgegevens). Je kan vervolgens het gesprek aangaan op een persoonlijke manier.

Niet thuis in e-mail marketing, mailchimp is een fantastisch platform om je hiermee te helpen.

Sociale media

Sociale media is iets waar ondertussen iedereen wel bekend mee is. Op persoonlijk vlak is het onze go to plaats op het web. Daarom dat het een gouden bron is voor klantenwerving.

Er zijn 1001 manieren om jezelf, je onderneming, je product en je evenementen te promoten. Facebook, instagram, linkedin en youtube hebben allemaal hun eigen manier van werken en content. Youtube is duidelijk een videoplatform, instagram is gericht op foto’s. Zit je echter niet in een sector met sterk beeldmateriaal om publiek te maken, ga je op deze platformen ook niet groeien. Daarnaast heb je misschien niet voldoende tijd voor verschillende platformen. Je denkt dus best goed na over welk platform bij jouw past. Je doet er best eentje tegoei dan meerdere maar halfslachtig.

Het is ook een ideale plek om gesprekken met je klanten aan te gaan en te netwerken. Daarnaast doe je met elke post aan linkbuilding voor jouw website.

Betere links bouwen voor jouw website en e-mails
Betere links bouwen voor jouw website en e-mails

Website performantie verhogen

Een website die traag gaat is niet gebruiksvriendelijk. Vooral nieuwe klanten kunnen hier snel op afhaken. Wat de meeste mensen niet weten is dat je er daarom ook wordt op afgestraft in de zoekresultaten.

Daarom dat het voor veel bedrijven nuttig is om voor een professionele webdesigner zoals Watson Web Studio te kiezen. Veel mensen maken hun website zelf en dat ziet er vaak zeer mooi uit. Maar ken je niets van de technische kant, dan mag je nog zoveel content schrijven of online adverteren als je wil. Als je website niet meekan zal je altijd beperkt worden in je online groei. Wil je succesvol zijn online, werk aan de performantie van je website.

Wil je aan een nieuwe website beginnen? Wat je moet weten voor je aan een website begint! Heb je net een nieuwe website gemaakt? Bekijk onze checklist voor je hem lanceert. Op zoek naar een professional? Waar moet je op letten bij de keuze van een webdesigner?

Graph rising

Automatiseren

Ondertussen zijn er heel veel online tools voor wat vroeger allemaal manueel ging. Een contactformulier, een webwinkel, online cursussen, chatfuncties en zelfs online offertes maken. Het zijn allemaal nieuwe manieren om niet alleen je verkoop te verhogen, maar ook om je workflow te verkleinen. Veel bedrijven kunnen hun administratie drastisch verlagen door te investeren in automatisatie.

Google mijn bedrijf

Bezoekers vinden je lang niet altijd via zoekresultaten. Zoekmachines worden slimmer en slimmer. Wist je dat een geoptimaliseerd Google mijn bedrijf je tot 7 keer meer nieuwe bezoekers bezorgt dan een onvolledig profiel?

Het is dus een fantastische manier om meer verkeer naar jouw website/winkel/bedrijf te krijgen.

Enkele features en voordelen van je google bussiness profiel die ervoor zorgen dat je een pak meer verkeer krijgt naar je bestaande content:

  • Het is gratis en gemakkelijk op te zetten
  • Het stuurt kwaliteitsvol verkeer naar je website
  • Je klanten krijgen de kans om reviews te posten. Goeie reviews maken het verschil tussen website bezoekers en betalende klanten
  • Je wordt sneller gevonden bij zoekwoorden die relevant zijn voor jou bedrijf en locatie.
  • Je hebt een groter bereik in mobiele zoektopdrachten die een steeds groter aandeel innemen.
  • De visuals verlagen de barrière om door te klikken. Ze geven een beeld over hoe uw zaak er effectief uitziet.
  • Zoekmachines krijgen de kant om meer om te gaan met jou content in de resultaten.

Een google bussiness profiel is dus essentieel en vergroot jou klantenbasis. In veel gevallen omzeilt het zelf jou website compleet en stuurt het je klanten direct naar jou winkel.

Mik op mobiel

Afhankelijk van je sector is ongeveer de helft van je online verkeer via een smartphone of tablet. Responsive webdesign is dus een must voor je website.

Wil je er meer over weten? Lees het hier: Wat is responsive web design en waarom is het belangrijk?

Op data gebaseerde beslissingen

Hoe meer inzicht je krijgt in het verkeer op je website, van waar dat verkeer komt en welke keywoorden hun daar gebracht hebben, hoe meer je gericht kan inzetten om dit verkeer niet alleen te verhogen, maar deze stroom van klanten ook te geven wat ze willen.

Heb je dus nog geen google analytics of google search console gekoppeld aan je website. Heb je nog nooit bekeken voor welk onderwerp je (of je concurrent) het meest gevonden wordt. Je mist een schat van informatie en gouden tips om je omzet te vergroten.

Social proof

Je hebt al dit werk gedaan om mensen te informeren via bovenstaande technieken, maar hoe overtuig je nu de klant om tot actie over te gaan? Zonder die actie verkoop je uiteraard niets.

Mensen zijn sociale beestjes. Positieve reacties of reviews overtuigen hun daarom meer dan eender welke slim opgezette campagne. Wil je je verkoop laten groeien, overtuig je klanten om een goeie review achter te laten op elke plek waar ze er eentje kwijt kunnen.

PPC advertenties

Online advertenties zijn vaak niet goedkoop. Maar ze brengen wel op. Zeker als je de juiste moment weet te kiezen om te zetten op het juiste product. De bekendste is een PPC advertentie (Pay-Per-Click). Daar kan je met een klein budget ver mee komen. Google Adwords en Facebook Ads geven je zelf de vrijheid om uw doelen te stellen en je reclame op die manier te specialiseren voor jouw doen. Je kan de keywoorden, prijzen, doelpubliek en meer zelf kiezen.

Mensen die op je ads klikken bezoeken vervolgens je website. Probeer ze daar te houden met interessante content of eventueel hun e mailadres te verkrijgen voor later gebruik.

Let wel, stel je deze PPC advertenties niet goed in, maak je je campagne te breed of niet breed genoeg, kan het je wel geld kosten zonder gepaste return. Ook hier is professioneel advies aangewezen.

Conclusie

Ondernemen is niet gemakkelijk en de online zijde ervan kan overweldigend zijn als je er niet in thuis bent. Inzetten op teveel kanalen tegelijk en in één keer is een monstertaak. Begin klein en bouw geleidelijk je online aanwezigheid uit. We hopen dat we je met deze tips op weg hebben gezet naar een grotere

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!