Checklist voor je je nieuwe website lanceert

Een website online zetten is altijd een bron van stress. Je hebt er veel werk ingestoken, misschien heb je verbeteringen aangebracht aan je vorige website of een nieuwe website gemaakt. Nu is het echter het moment van de waarheid.Voor je website online gaat wil je dus zeker zijn dat alles in orde is tot in de details. Hieronder een handige checklist om met een gerust hart live te gaan.

Zijn al je teksten correct en de informatie foutenvrij?

Lees al je teksten na, zowel op de hoofdpagina’s, product pagina’s en de blogs als in eventueel te downloaden materiaal. Dubbelcheck of de contactpagina en contactgegevens correct zijn. Kijk de copywrite datum na (waarschijnlijk in de footer) en zorg dat het huidige jaar opgegeven staat.

Klik op al je links. Kijk na of alle links werken en je naar de juiste URL sturen. Indien je afbeeldingen gebruikt als links, kijk na of er een alt-tekst aanwezig is die beschrijft naar waar de link je zal sturen. Een goeie vuistregel is dat de alt-tekst dezelfde tekst bevat als de tekst die op de afbeelding staat. Zijn de juiste links ingesteld als nofollow?

Betere links bouwen voor jouw website en e-mails

Werken je formulieren naar behoren?

Elk formulier invullen of het de juiste gegevens verstuurd. Controleer of de juiste velden verplicht (required) zijn. Maar maak niets verplicht dat niet noodzakelijk is. Kijk de labels na of ze overeenkomen met de informatie die in de velden hoort ingevuld te worden. Zijn je formulieren gebruiksvriendelijkheid? Je wil tenslotte niet dat mensen afhaken omdat ze niet gemakkelijk werken of duidelijk zijn.

Werken je afbeeldingen?

Kijk na of al je afbeeldingen werken en goed zichtbaar zijn. Nergens een placeholder afbeelding vergeten te veranderen? Is je beeldmateriaal consistent met de inhoud die errond staat? Passen de gekozen afbeeldingen in de vormgeving en het design van je site? Vloeken de kleuren niet?

Passen je teksten bij je nieuwe merk?

Lees je teksten nogmaals na maar deze keer met een oog voor de inhoud. Is het onderwerp van elke tekst relevant? Is alles wat er staat ook geschikt voor publiek te maken? Is de manier waarop geschreven is consequent over de hele website? Gebruik je overal bvb u of je, uw of jouw? Gebruik je niet teveel afkortingen die je klanten misschien niet kennen? Het zijn kleine dingen, maar zonder het te weten geeft een consistente manier van schrijven een goede indruk.

Is je styling in orde?

Zeker bij een herontwerp is het belangrijk om na te beoordelen of alles is veranderd naar de nieuwe styleguide. Zit er niets meer van je oude website in? Ben je consequent geweest met je headers, lettertypes, lettergroottes, koppen en subkoppen? Hebben al je afbeeldingen dezelfde styling, randjes, rondingen? Hebben al je knoppen dezelfde kleur en styling? Hebben alle lijst items hetzelfde opsommingsteken?

Domain en hosting kiezen

De juiste domeinnaam kiezen is een kunst. Kan je je belangrijkste keywoord erin verwerken, zeker doen. Er zijn veel types hosting. Kies degene die bij jouw past.

Wat is hosting?

Controleer de rechten van je gebruikte materiaal?

Heb je alle gebruikte afbeeldingen zelf gemaakt? Geen probleem dan. Heb je echter dingen doorgestuurd gekregen, of online gevonden? Controleer of je voor al deze afbeeldingen de toestemming hebt om ze te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de gebruikte fonts. Sommige afbeeldingen mag je enkel gebruiken als je de maker krediet geeft.

Is je website navigatie gebruiksvriendelijk?

De kans is groot dat tegen dat je klaar bent met jouw webdesign dat je vrij bekend bent met de sitemap van je website. Jij vindt alles ongetwijfeld direct terug en alles lijkt logisch. Maar dat wil niet zeggen dat dat voor een eerste bezoeker ook zo is. Laat wat mensen met verse ogen door de site surfen en kijk of ze alles makkelijk terugvinden.

User experience in orde?

Zijn al je webpagina’s compatibel voor alle browsers en apparaten? Een goede website is responsive en werkt goed op smartphones? Hebben al je afbeeldingen, video’s en documenten de juiste formaten? Werken deze formaten op alle apparaten? Werken de social media share icoontjes? Is het bedrijfslogo gelinked met de homepage?

Wat is responsive web design en waarom is het belangrijk?

Heb je een backup?

Nu je website klaar is, is het heel belangrijk om een back-up te maken van je werk. Je weet nooit wat er de komende jaren misloopt. Problemen met je hosting, misschien word je gehacked,… Een back-up brengt rust. Controleer ook of je back-up naar behoren functioneert en in orde is.

Is je website veilig?

Zijn alle updates gedaan? Draai je de nieuwste versies van alle plugins? Heb je een security plugin geïnstalleerd? Is deze naar behoren ingesteld?

Is google analytics en/of google search console verbonden?

Eens je website live gaat wil je natuurlijk alles weten over je bezoekers. Zorg dat je verbonden bent met google analytics of google search console zodat je op de hoogte blijft. Deze statistieken bekijken geeft je waardevolle informatie over het gedrag van je bezoekers op je site. Dingen die je over het hoofd gezien hebt, worden in deze statistieken vaak ook duidelijk.

Zijn je paswoorden veilig?

Controleer of je paswoorden veilig zijn. Zijn ze lang genoeg? Hebben ze hoofdletters, tekens en getallen? Heb je ze ergens opgeslagen waar je ze kan terugvinden? Reken niet alleen op je computer om ze te onthouden. Computers durven wel eens crashen en je wil de toegang tot je website niet verliezen.

Is je meta data toegevoegd en geoptimaliseerd?

Controleer of je meta descriptions in orde zijn. Zowel voor RSS feeds als voor het delen op sociale media. Is de spelling in al je meta descriptions juist? Hebben alle afbeeldingen de juiste tags meegekregen? Je kan een plugin als Yoast SEO installeren. Die laat je toe voor om voor elke pagina een aparte titel en meta beschrijving toe te voegen.

Hoe presteert je website?

Gebruik lighthouse om na te kijken of je website voldoende snel is. Een goede website laad snel. Een te trage website doet het niet goed in de zoek. Je kan de snelheid nog altijd opdrijven door je afbeeldingen te verkleinen of een caching plugin te installeren. Ook bij je hosting is er vaak caching mogelijk.

Zijn je conversie paden goed geïmplimenteerd?

Staan alle gewenste formulieren op de juiste plaats? Sturen alle calls to action knoppen je naar de juiste locaties? Zijn de landingspagina’s en dank u pagina’s aangemaakt? Hoe wil je je klant van op elke pagina waar hij mogelijks op beland via google, naar de gewenste actie sturen? Zijn deze paden functioneel in orde en duidelijk?

Is er een sitemap aanwezig?

Een sitemap kan zowel in xml als in html. De xml sitemap is het belangrijkste voor elke zoekmachine. Bekijk het als een uitgebreide navigatie voor zoekmachines. Via je sitemap weten ze direct hoeveel pagina’s je hebt en hoe die aan mekaar gerelateerd zijn. Je verhoogt de toegankelijkheid van je website voor de zoekmachines substantieel.

Een leuke 404 pagina aanwezig?

404 – pagina niet gevonden – meldingen gaan niet snel gebeuren op je gloednieuwe website. Maar je weet nooit dat een gebruiker toch ergens iets mistypt of je iets over het hoofd hebt gezien. Om de gebruikservaring te verbeteren maak je best een eigen 404 webpagina aan. Niet alleen dat, je kan zelfs instellen dat de pagina je een e-mail stuurt als er een bezoeker opkomt.

Is je robot.txt file in orde?

Een robots.txt file is een file die je site toelaat om de toegang van zoekmachines tot sommige pagina’s te blokkeren. Hierdoor worden ze niet gecrawled en dus ook niet geindexeerd in de zoekresultaten. Waarom zou je dat doen? Zoekmachines crawlen je website en hebben een bepaald crawl budget. Dit budget wil je niet verspillen op onbelangrijke pagina’s zoals blog categorie of tag pagina’s.

Heeft je website een SSL certificaat?

Je wil niet het risico lopen dat wanneer mensen naar je website surfen ze een melding krijgen dat je site niet beveiligd is. Een SSL certificaat installeren is op dit moment een must.

Zet automatische updates aan voor je thema’s en plugins.

Je wil dat alles op je site up to date blijft. Anders loop je beveiligingsrisico’s. Zet de automatische updates dus zeker aan, zodat je hier niet steeds aan moet denken.

Zet comments uit.

Als mensen comments kunnen achterlaten op je website moet je je er natuurlijk ook mee bezig houden om die te beantwoorden. Je wil ook geen negatieve comments of spam op je online platform. Zet comments dus uit, tenzij je ze echt nodig hebt.

Ben je bestand tegen spam?

Gebruik een plugin om spam te verminderen, zowel in je comments als in je formulieren. Doe je dit niet verzuip je binnen de kortste keren in reacties van bots.

Is de tijdzone en taal van je site juist ingesteld?

Sommige plugins steunen op de tijd die is ingesteld op je website. De instelling van de taal bepaald voor sommige zoekmachines uit welke landen ze je in eerste instantie verkeer gaan proberen sturen.

Een privacy statement die je gebruikers duidelijk maakt hoe je met hun gegevens omgaat is verplicht. Sla je cookies op moet je ook wettelijk de toestemming vragen.

Delete alle ongebruikte plugins

Plugins die je niet gebruikt vertragen je website. Je hebt ze misschien geïnstalleerd omdat je dacht ze nodig te hebben, maar als je ze niet gebruikt, verwijder je ze best opnieuw.

Maak je prullenmand leeg

Je wil alle informatie die je niet meer nodig hebt uit je website. Delete dus alles wat je niet nodig hebt. Maak je prullenmand leeg. Delete onnodige post revisies.

Is de basisinformatie van je site ingesteld?

Elke site heeft zijn titel en omschrijving of tagline. Zorg dat deze juist is ingesteld. Heb je een favicon aangemaakt?

Zodra je live gaat zullen de zoekmachines je website bezoeken. Als je op dat moment je URL’s nog wil aanpassen kan dit leiden tot 404 – pagina niet gevonden – boodschappen. Niet goed. Kijk dit dus zeker nog eens na dat je tevreden bent.

Creëer een sociale media strategie voor de lancering

Je website staat online. Dat wil je natuurlijk de wereld insturen. Je denkt misschien dat je dit publiekelijk bekend maken nog wel een paar dagen kan wachten. Maar het is toch een pak klantvriendelijker als je je klanten op voorhand hebt ingelicht dat er iets gaat veranderen. Je kan ze ook warm maken door op voorhand wat teasers te plaatsen.

Crawl de site vlak na de lancering

Gebruik een crawling bot om door je website te gaan na de lancering. Op deze manier ben je zeker dat er geen errors zijn gebeurd bij het live zetten.

Alles op deze checklist naar wensen? Alle punten in deze uitleg nagekeken? Je website is klaar om online geplaatst te worden! Geniet ervan, je harde werk kan eindelijk zijn vruchten beginnen afwerpen!

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Web design?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!