Betere links bouwen voor jouw website en e-mails

Er zijn veel websites die nooit nagedacht hebben over de bruikbaarheid van hun links. Er zijn nochtans heel wat manieren dat je de ervaring van de gebruiker kan verbeteren.

Hoe vaak zie je “klik hier” of “via deze link” op een website. Waarom is dat niet de juiste manier? Mensen zijn deze zinnetjes echter gewoon geworden en zien het probleem er niet mee.

Links zijn ook zeer belangrijk in je e mailmarketing. Gepersonaliseerde e mails of nieuwsbrieven met slecht georganisseerde links missen vaak hun effect.

Hoe vaak zag je het volgende op websites, in e-mails of op intranets?

  • Vul dit formulier in
  • Bekijk de informatie via deze link
  • Meer informatie hierhier en hier

In dit artikel gaan we het hebben over de meest voorkomende fouten en tonen we een meer toegankelijke en efficiënte manier om te linken. Links zijn handige tools, gebruik ze goed!

Het is een combinatie van een web adres (URL) en een element dat klikbaar is. Meestal gaat het om een woord, zin, foto of knop. Er zijn veel mogelijkheden, maar we gaan ons in dit artikel focussen op tekst links.

Hyperlinks worden meestal getoont als een gekleurde, onderstreepte tekst die van kleur veranderd als je er met je muis over zweeft.

Als je goed nagedacht hebt over je links zullen jou lezers dit misschien niet bewust merken, maar hun ervaring van je website zal enorm verbeteren. Duidelijke links geven uw gebruikers rust omdat ze alles goed terugvinden, terwijl links als “hier” of ” deze “link” kunnen leiden tot wantrouwen. Het is namelijk niet duidelijk voor de lezers wat er achter de link zit. Is het een pagina, formulier een document? Daarnaast zijn deze laatste moeilijk klikbaar. Erop mikken met je muis of vinger is een pak moeilijker omdat ze zo kort zijn.

Daarnaast gaan we er altijd vanuit dat mensen alles lezen op onze site. Maar heel vaak scannen ze een pagina diagonaal op zoek naar de link die relevant is voor hun. Ze lezen dus de link teksten wel, maar niet persé de tekst ervoor of erna. Het is dus belangrijk dat jou link de relevante informatie toont aan je website bezoekers en makkelijk aanklikbaar zijn.

Efficiënt linkgebruik geeft je met andere woorden een streepje voor op uw concurrenten .Aangezien mensen makkelijker terugvinden wat ze zoeken, blijven ze langer op je website.

Veel links plaatsen in een doorlopende tekst is over het algemeen geen goeie praktijk. (tenzij je natuurlijk aan zoiets als wikipedia aan het werken bent). Ze overweldigen namelijk de lezer met al deze doorklikopties en ze zijn niet goed voor de leesbaarheid. De eerste indruk van een tekst vol links is dan ook meestal niet positief.

Je wil zeker zijn dat je artikel al die links echt nodig zijn. Linken ze naar relevante content? Als het zonder kan, verwijder ze dan. Daarnaast kan je links ook altijd makkelijk groeperen onderaan een alinea. Daat geeft de lezers een pak meer rust.

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je wil bereiken.

  • Is je doel om de gebruiker te voorzien van een aantal externe links die relevant zijn voor de tekst? Wil je gewoon wat suggesties doen? Die kan je meestal makkelijk groeperen.
  • Wil je zoals bij wikipedia de definitie van een woord linken? Leuk voor wikipedia, maar in de meeste gevallen ga je er best vanuit dat je lezers deze definitie al kennen. Hou dit dus voor echt technische of echt onbekende termen.
  • Als je doel is om je verkeer te sturen naar bepaalde informatie of een call to action te doen, is het vaak een betere optie om een knop te voorzien die goed in het oog springt

Ten laatste heeft tekst op een computerscherm de eigenschap om af te breken als het einde van het scherm bereikt is. Als je een lange zin gebruikt om te linken kan deze dus afgekapt worden en dat is niet echt gebruiksvriendelijk.

Tekst met veel links

Tekst of knoppen

Sommige hyperlinks zijn belangrijker als andere. Een knop springt extra hard in het oog. Wil je dus een call to action link maken, maak er een knop van. Wil je mensen naar je contact formulier leiden, maak er een knop van. Wil je de klant voorzien van wat extra informatie die hij misschien nuttig zou vinden, dan volstaat tekst.

Bij knoppen gelden dezelfde regels. Zet op je knop niet “klik hier”, maar maak de tekst relevant. Stel duidelijk wat er gebeurd als je erop klikt. Maak de tekst ook niet te kort of te lang.

Ben je niet technisch genoeg aangelegd om een knop te maken? Geen probleem, maar je link in tekst, maar maak die tekst groter en vetter.

Tekst of knoppen

Links die leiden naar downloads worden over het algemeen anders behandeld dan gewone links.

Heb je één bestand om te downloaden, gebruik dan een knop. Mensen zijn vaak op zoek naar die download als ze op je pagina komen. Het is dus goed dat de downloadknop in het oog springt.

Heb je meerdere downloads maak dan een lijstje dat logisch gegroepeerd is en makkelijk diagonaal te scannen valt voor de juiste optie.

Naast de gebruikelijke best practises is het een goed idee dat je je gebruiker ook informeert over het formaat van de te downloaden file en de bestandsgrootte. Het formaat geeft informatie over wat je met de file kan doen en dus ook of het is wat de gebruiker zoekt. De bestandsgrootte is belangrijk voor mensen die mobiele data gebruiken, een trage verbinding hebben of weinig geheugen hebben op hun apparaat.

Een Anchor link (of ankerlink) helpt de gebruiker om snel naar een ander punt op dezelfde pagina te springen. Dit is bijzonder handig voor zeer lange pagina’s omdat er dan minder gescrolled moet worden en dat verhoogt het gebruikersgemak. Anchorlinks zijn zeer geschikt voor een inhoudsopgave aan het begin van de pagina.

Ergens op de pagina voeg je een “anker” toe. De link doet de pagina naar dit “anker” scrollen.

Eén van de meest bekendste anchor links is de ’terug naar boven’ knop die je op veel websites terug vind. Probeer het anders eens uit? Terug naar boven

Toon URL of domeinnaam

Soms is het de moeite waard om de hele URL te tonen als link tekst. Vooral als de URL kort maar krachtig is. Je kan er ook http:// of https:// aan toevoegen.

Het voordeel is dat het de gebruiker meer informatie geeft over wat er gaat gebeuren als hij doorklikt. Het nadeel is dat het er vaak niet echt mooi uitziet.

In de meeste gevallen raden wij niet aan om de URL te tonen. Het is best om ze in te korten tot de bedrijfsnaam alleen. Met als uitzondering als het belangrijk is dat de gebruiker de URL makkelijk moet kunnen kopiëren.

Design

Kies een kleur die opvalt

Je links en je tekst moet goed te onderscheiden zijn van mekaar. Links moeten opvallen!

Onderlijnen is belangrijk

Gewoon een opvallende kleur kiezen is soms genoeg. Maar als de kleur niet genoeg afsteekt tegenover de rest van de website raden we aan om te onderlijnen.

Interactiviteit

Er zijn verschillende manieren om je links interactief te maken. Zeker als je met knoppen werkt. Als je over een link zweeft met je muis kan de link van kleur veranderen, groeien, krimpen en nog een hele resem van minder gebruikte animaties.

Voor links in tekst beperk je je best tot van kleur veranderen. Het is simpel, maar het werkt. Voor knoppen ben je meer vrij om extra animatie toe te voegen, maar zorg ervoor dat de animatie de gebruiksvriendelijkheid niet in de weg staat.

Denk aan screen reader gebruikers

Blinden lezen het internet niet. Voor hun wordt het internet voorgelezen met screen readers. Met een keyboard en shortcuts navigeren ze over pagina’s en switchen tussen de kop, tekst, links en voet van een webpagina.

Als jou link dus de tekst heeft “klik hier”, moet de gebruiker van een screen reader de hele tekst beluisteren om te weten wat die link doet. Niet zo praktisch. Zorg dus dat de link tekst goed weergeeft waar de link voor dient.

Er zijn bepaalde links die voor elke website van levensbelang zijn.

  • Sociale media: Links naar je social media kanalen. Je bezoekers naar je website lokken is één ding. Maar in hun social media terecht komen is een ander. Geraak je op één of andere manier in hun newsfeeds zien ze je elke dag terugkomen.
  • Call to action knoppen. Wat wil je dat je bezoekers doen als ze op je website komen? Tickets kopen? Je producten bekijken? Een offerte vragen? Of wil je ze naar je contactformulier of contactgegevens leiden? Een call to action knop zet deze handelingen in de verf!

Call to action knop

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
SEO?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!