Wat is een server


Een server is een krachtige computer die gebruikt word voor een specifieke taak. In tegenstelling tot je computer thuis worden op een server onnodige componenten verwijderd zodat die extra betrouwbaar en snel is. Zo bezitten ze meestal geen videokaarten, schermen of keyboard ingangen.

Een server verleent rekenkracht, data, diensten en programma’s aan andere computers (clients) over een netwerk. Er zijn verschillende types waaronder web servers, mail servers en virtuele servers. Servers zijn meestal veel groter dan desktop computers.

Vroeger werden servers verbonden aan clients of terminals genaamd. Deze terminals deden geen echte computing, maar diende gewoon als input systeem via een keyboard of kaartlezer. Ze gaven deze input door aan de server die het effectieve rekenwerk deden. Later werden servers krachtige computers die via een netwerk verbonden waren aan minder krachtige client computers.

Tegenwoordig kan een server niet meer zijn dan een software pakket die op één of meer fysieke computers draait (virtuele servers). Een server kan ontworpen zijn voor maar één taak, zoals een mail server. Een server kan ook verschillende taken doen, zoals een file en print server. Deze kunnen bestanden opslagen en ze via een netwerk versturen naar een verbonden printer.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!