Wat is cache


Een cache (of tijdelijk geheugen) is een tijdelijke opslagplaats voor data. Wanneer je een website bezoekt, worden aan de server de bestanden opgevraagd. Deze worden automatisch opgeslagen in de cache van je computer. Wanneer je in later deze website opnieuw bezoekt, worden de bestanden uit de cache gehaald in plaats van op de originele server.

Dit heeft zo zijn voor en nadelen. Het grote voordeel is dat het je surfervaring versnelt. Bestanden op je eigen computer zijn veel sneller getoond dan bestanden waarvoor eerst verbinding gemaakt moet worden met een server over het internet.

Het nadeel echter is, dat wijzigingen die gedaan worden aan de website, niet direct getoond worden aan jou als gebruiker. Aangezien de gewijzigde bestanden niet worden gedownload van de originele server.

Cache word beheerd door je browser. Je kan het dus altijd wissen als je de laatste versie van een website wil zien. Met shift+F5 kan je een website altijd opnieuw laden zonder bestanden uit je cache te gebruiken.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!