Wat is SSH


SSH (of Secure Shell of Secure Socket Shell) is zoals FTP een manier om files te transferen. Het geeft gebruikers, voornamelijk hosting admins, een veilige manier om een connectie te maken met een computer over een onveilig netwerk. SSH wordt daar shared hostings vaak wel niet ondersteund. SSH vervangt oudere protocollen zoals telnet, rlogin en rsh/resec. Het is een beveiligde variant daarvan.

SSH maakt het ook mogelijk om vanop afstand in te loggen op een andere computer. Het werkt met encryptie waardoor eventuele hackers onmogelijk wachtwoorden of eventuele commando’s kunnen te weten komen.

Een groot voordeel van SSH is dat ook authenticatie met een publiek of geheim sleutelpaar (public/private key) mogelijk is. Hierdoor is het mogelijk om SSH-toepassingen geautomatiseerd te gebruiken zonder dat er een wachtwoord in de code hoeft te staan. Ook kan op elk systeem dat de publieke sleutel kent, aangemeld worden door het gebruik van de geheime sleutel. Als de eigenaar van de geheime sleutel het wachtwoord van die sleutel wijzigt, heeft dit geen gevolgen voor het sleutelpaar.

 

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!