Wat je moet weten voor je aan een website begint!

Een website is super belangrijk, zeker voor een startende ondernemer. Bij webdesign komt echter heel wat kijken. Voor je aan een website begint is het best om eerst een plan te hebben. Met een goed plan kan je efficiënt te werk gaan en dat bespaart natuurlijk tijd en kosten. Daarnaast kan je met vertrouwen naar een professioneel bureau stappen en perfect duidelijk maken wat je van hun verwacht.

Hieronder geven we je alles mee waar je beter eens over nadenkt zodat je kan starten met een goede voorbereiding.

Wat is het doel van je website?

Het eerste opstakel dat de meeste mensen tegenkomen bij een website maken is dat ze niet weten wat ze willen. Ze weten dat ze een website nodig hebben. Ze hebben een vaag idee waarvoor die website moet dienen, maar ze hebben nooit de tijd genomen om gedetailleerd uit te werken wat ze willen tonen aan de wereld. Wat willen ze delen over zichzelf, hun zaak en hun producten of diensten? Wat moet de website kunnen?

Daarom dat het belangrijk is dat je daar begint als je een website wil laten maken. Elk doel heeft namelijk zo zijn technische gevolgen die aan bod komen later in dit artikel.

Is bvb het doel een zakelijke website die dient als een visitekaartje? Gewoon een korte beschrijving en je contactgegevens? Dan is een one pager misschien meer als genoeg. Heb je een uitgebreider portfolio dat je wil tonen, wel dan heb je iets nodig met meer pagina’s. Is dit een groot porfolio en moet dit constant gewijzigd of worden of groeien? Dan zoek je misschien wat automatisatie op dat vlak dat je het zelf kan beheren.

Misschien heb je als doel jezelf werk besparen? Wil je een zakelijke website die via formulieren een offerte kan maken voor je klant? Is een veelgestelde vragen pagina genoeg? Moeten mensen kunnen inschrijven voor events? Of kunnen inloggen om aan bepaalde gegevens te kunnen? Ook op vlak van functionaliteiten kan er heel veel dat jou leven gemakkelijker kan maken.

Misschien is je doel online verkoop? Een webshop of een infopreneur (e-books, pdf’s, etc…) is dan het meest geschikt?

Of misschien is je doel communicatie met je klanten? Een blog nodig? Of een forum?

Kortom, je ziet dat alles begint bij je doel te kiezen. En vandaaruit kan je verder denken welke technologie en design er geschikt is.

Wat is het doel van je website?

Ken uw markt

Wat is de industry standard?

Je leeft natuurlijk niet in een bubbel. Je bent deel uit van een markt met concurrenten. En net zoals je weet wat die concurrenten doen als het op producten of diensten aankomt, is het belangrijk dat je weet wat ze doen op het internet ook.

Wat is de industry standard? Als dit bvb een groot portfolio online zetten, kan je moeilijk achterblijven. Zit je in een creatieve sector moet jou website ook heel hard focussen op design. Ben je een zeer technisch bedrijf? Hoeveel technische informatie is gangbaar om te delen online? Kijk dus wat de markt doet en start van daar te denken.

Wat maakt jou speciaal?

Eens je een goed beeld hebt van die online marktplaats, kan je beginnen denken, hoe kan ik mij hier nu van onderscheiden. Hoe springt jou website eruit. Ook dit is zeer sector gebonden en moeilijk in een paar zinnetjes neer te typen. Voor je bedrijf heb je ongetwijfeld jou niche gevonden. Ook voor jou website geld hetzelfde. Zoek wat jou uniek maakt.

Waar zit het gat in de markt?

Dat is altijd de vraag als het over zaken gaat uiteraard. Ook bij je website is dit van toepassing. Ben je bvb een restaurant dat als enige op zijn website aangeeft of er nog een tafeltje vrij is op datzelfde moment? Terwijl er bij alle andere getelefoneerd moet worden (een drempel voor de klant), heb je een streepje voor op de restaurants in de buurt. Denk na vanuit je klant zijn perspectief en overweeg om het de moeite waard is om te investeren in een website die de informatie geeft die ze zoeken of functionaliteiten ondersteund die hun leven gemakkelijker maakt.

Waar zit het gat in de markt?

Functionaliteiten

De lijst van wat er mogelijk is, is tegenwoordig eindeloos. En aangezien het voor elk bedrijf anders is, is het onmogelijk om alle mogelijkheden hier te noteren. Je bent ongetwijfeld vertrouwd genoeg op het internet om de meest gebruikelijke functionaliteiten wel te kennen, maar het helpt toch altijd om eens af te spreken met een professioneel webdesigner om te zien wat de opties zijn.

Of nog beter, trek je stoute schoenen aan en stap gewoon naar een developer en zeg, dit moet mijn website kunnen. Make it happen!

Naam en hosting

Domeinnaam

Een domeinnaam is de naam van de link naar je website (www.domeinnaam.be) Een eigen domeinnaam kiezen lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het niet. Je wil iets dat memorabel is, vindbaar en jou merk vertegenwoordigd. Iets dat vertrouwen opwekt. Best wel een opgave. Voornamelijk omdat je domeinnaam uniek moet zijn en veel voor de hand liggende domeinnamen zijn al bezet.

Als www.bedrijfsnaam.be nog vrij is, heb je geluk. Anders kan de zoektocht beginnen.

Leidraden:

  • Hou het kort (zou jij surfen naar www.onsbedrijfhelptjouverdermetonzeproductenendiensten.com)?
  • Geen leestekens (onze website is w w w punt bedrijf streepje naam punt com, dat bekt echt niet lekker)
  • Kies woorden die niemand fout schrijf.
  • Jou kerntaak in je domeinnaam steken kan je helpen met zoekmachine optimalisatie. Bvb www.garagejanssens.com zal sneller hoog scoren in de zoekmachines van auto reparatie of verkoop dan bvb www.janssens.com

Laatste tip. Heb je een goeie domeinnaam gevonden, schaf hem al aan, zelfs al heb je nog maar een vaag plan of weet je niet eens of je wel een website wilt. Domeinnamen zijn over het algemeen niet duur en is hij weg, is hij weg.

Hosting

Om je website online te zetten heb je een hosting nodig. Dit is een server die jouw website een plekje geeft zodat hij online gevonden kan worden. Er zijn heel veel bedrijven die een hostingpakket aanbieden. Dat hostingpakket kan veel vormen aannemen. Er zijn daarnaast veel types hosting elke met zijn voor en nadelen.

Wat zijn voor jou de beste opties? Daar komt wel wat kennis bij kijken. Kijk zeker eens naar onderstaande links eens om jou te helpen bij jou beslissingsproces.

Eens je weet welk type hosting bij je past en waar je moet op letten, bekijk zeker onderstaande link zodat je ook in detail kan volgen.

https://watsonwebstudio.com/blog/hosting-terminologie/

E-mailadressen

Bij elke hosting kan je één of meerdere e-mailadressen krijgen met jou domeinnaam in. Je hebt misschien al een contactadres dat je gebruikt. Een e-mail krijgen van het e-mailadres met dezelfde naam als de website waar je bezoekers contact zochten, schept echter meer vertrouwen. Hou er rekening dat je misschien van emailadres gaat veranderen.

De ‘backend’, kies uw CMS

Als je een website wil, moet die met een bepaald systeem gebouwd worden. De CMS of content management systeem helpt daarbij. Elk systeem heeft zo zijn voor en nadelen. Ook deze informatie is redelijk technisch.

Als je deze blogpost aan het lezen bent gaan we ervan uit dat je geen massa aan ervaring hebt en niet van plan bent je eigen website bouwt.

Zelf content toevoegen?

Wil je jou website achteraf zelf kunt aanpassen of uitbouwen? Kies dan voor wordpress. 80% van alle websites tegenwoordig is gemaakt met wordpress. Heb je een basis van computerkennis kan je achteraf de meeste basis dingen nog wel aanpassen of toevoegen. WordPress is open source, er is dus een grote hoeveelheid studiemateriaal en hulp te vinden online. Het werkt met templates en de meeste pro’s kunnen er jou website mee maken.

content toevoegen

Werk je verder met een professional?

Als je niet van plan bent om zelf je website te onderhouden, zoek dan professioneel advies over uw CMS. Uiteindelijk is het voor jou om het resultaat te doen. Hoe dat resultaat verkregen word is minder belangrijk voor jou.

Structuur

Hoe je je website opbouwt doet veel over de bruikbaarheid ervan. In principe wil je dat alle informatie te vinden is met een paar klikken. En wil je een logisch verhaal schrijven dat intuïtief is. Zo kan je je bezoekers helpen snel te vinden wat ze zoeken. Een eenvoudig ontwerp van je structuur houdt het voor je websitebezoekers lekker gebruiksvriendelijk.

Het menu

Eigenlijk zou jou bezoeker je menu moeten kunnen lezen en al weten wat hij kan verwachten van je website. Een website die in zijn menu de knoppen: Home, producten, diensten, over ons en contact heeft is op zich best logisch gestructureerd, maar niet zo gebruiksvriendelijk. Maar maak van die producten en diensten alvast duidelijke termen die weergeven wat je verkoopt of doet. Wij zijn bvb een webdesign bedrijf. In plaats van het woord diensten, geeft het woord webdesign direct de juiste informatie.

Daarnaast moet je er ook heel goed over nadenkt wat je groepeert en wat niet. Verkoop je bvb laptops en smartphones zou je dit kunnen opsplitsen in 2 menu items. Verkoop je naast laptops en smartphones nog een hele hoop andere producten. Is het misschien beter om ze samen te voegen onder één menu item dat elektronica noemt. Denk hier goed over na.

Schrijf met andere woorden een logisch verhaal in je menu. Hoe meer content en topics je hebt, hoe belangrijker dit word. Je menu is de korte samenvatting van jou totaal verhaal.

Van pagina’s

Ook in je pagina hoor je een logisch verhaal te vertellen. Voor een home pagina toon je bvb eerst wie je bent, dan wat je doet. Als de lezer daarmee klaar is en nog aan het lezen is, is het misschien goed om hem verder te overtuigen met wat goeie reviews. En daarna is hij klaar om je te contacteren. Draai je die volgorde om, het zou maar raar binnenkomen bij je gebruiker.

“Een verhaal vertellen” hoor je in het achterhoofd houden. Zorg ervoor dat je geen onnodige informatie gaat verschaffen op momenten dat de bezoeker daar eigenlijk geen booschap aan heeft.

Kies voor een lay out dat dat verhaal versterkt en stuurt!

pagina structuur

Design

Heb je al een huisstijl? Geweldig, dan heb je veel van onderstaande beslissingen al genomen. Begin je pas met het ontwikkeling van die huisstijl, lees dan zeker onderstaande topics.

Trends

Net zoals in zowat alles wat met vormgeving te maken zijn er bepaalde trends. Echter, trends komen en gaan, alleen Elvis blijft bestaan, of beter gezegd, kwaliteit staat boven mode. Tenzij je dus een bedrijf bent in de creatieve of grafische sector. Ga voor iets solide. Iets waarmee je met kleine aanpassingen zoals lettertypes en foto’s, lang verder kan. Zo verhoog je de levensduur van je website. Niet onbelangrijk, zeker in het geval van kleine bedrijven. Je wil niet elke 5 jaar opnieuw beginnen.

Kleuren

De meestal websites functioneren grotendeels op 2 of 3 kleuren. Dat is meestal voldoende. Maak er geen kleurboek van. De keuze van deze kleuren bepaald heel veel. Zoek dus iets dat bij je past. Er zijn heel veel websites die je op weg kunnen helpen.

Fonts

Ga voor een “sans serif” lettertype en niet voor een “serif” font. Sans serif fonts zijn fonts zonder kleine dunne streepjes of pootjes aan de letters. Ze zijn een pak meer leesbaar.

<h4″>Knoppen

Het gebruik van knoppen voor links die moeten opvallen is je wel bekend. Knoppen zijn gewoon gebruiksvriendelijk als je ze goed gebruikt. Hier willen we het vooral hebben over de belangrijkste, namelijk de call to action knop. Dat is een knop die de surfer aanzet een duidelijke actie te ondernemen.

Waarom is dat iets om op voorhand over na te denken? Wel, call to action knoppen zijn eigenlijk de belichaming van het doel van je website. Is je doel om je klanten contact te laten zoeken? Dan heb je een in het oog springende knop nodig om ze naar het contactformulier te sturen. Wil je dat ze tickets boeken, dan moet die tickets knop centraal staan.

De hele functie van jou website is uiteindelijk om je potentiële klanten via die call to action knop de actie te laten ondernemen die jij wil!

Afbeeldingen en graphics

Bij afbeeldingen voor een website denkt iedereen direct aan de “nuttige” afbeeldingen. Ik heb een product, goede foto’s van dat product moet dus op mijn website. Dat klopt. Er zijn echter ook veel beelden waar je niet bij stilstaat.

Veel afbeeldingen zijn er voor design redenen, voor een bepaalde look of feel te creëren. Graphics, logo’s of een infographic, een paar lijnen die wat design en beweging brengen. Als je goed op let zie je op de meeste websites heel wat.

Om die look of feel te doen kloppen moet daar een duidelijke lijn inzitten. Op voorhand bepalen, dit moet die lijn zijn, is mooi meegenomen, want dan kan je gericht foto’s nemen of zoeken.

Hoe visueler de producten van jou onderneming hoe meer materiaal je hebt om te gebruiken. Ben je bvb een consulting agency, ja… Zoveel praktische beelden heb je niet. Dan ga je waarschijnlijk met stock footage werken. Denk dan heel bewust na over de kleuren en beelden die je wil gaan tonen. Wat moet erop staan, welke emotie moeten ze voortbrengen.

Doe je dat niet, gaat je webdesigner het voor je moeten doen, en hij kent jou zaak niet zoals jou.

Stock footage vinden? Bekijk deze sites:

Pixabay logo

Picspree-Picspree-Stock-Photos

shutterstock logo

Tookapic-logo

Content

Je hebt als internetgebruiker waarschijnlijk nooit nagedacht over het werk dat gestoken word in de vele teksten te schrijven. Iemand heeft daar tijd en werk ingestoken en het is een stap die je zelf ook zal moeten nemen.

Het is de moeite waard om een professional aan te nemen hiervoor. Een vlot lezende website die je gebruikers richting de juiste acties stuurt, verkoopt meer.

Schrijf je hem zelf, steek er tijd in om jou tekst zo efficiënt mogelijk te maken. Zeg niets in twee zinnen wat je met één zin ook kan. En laat hem door meerdere mensen nalezen en screenen op leesbaarheid en fouten! En maak hem keywoordrijk, daar houden de zoekmachines van.

Op voorhand weten welke artikelen gaan nodig zijn of die je zeker wilt gebruiken, helpt alvast bij het totaalplaatje van je website op voorhand goed over te dragen aan ene designer.

Digitale marketing budget

Website klaar? Wat ga je er dan verder mee doen? Misschien iets om op voorhand over na te denken. Er zijn verschillende methodes om je hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Blogs is een goed voorbeeld.

Via je bezoeker statistieken krijg je feedback over jou website. Heb je een plan om daar iets mee te doen? Misschien door een professional? Welke zoekresultaten scoor je goed mee? Je website tweaken naar de smaak van de zoekmachines brengt altijd op!

Je kan ook adverteren voor jou website online? Je hebt een domeinnaam op oog, maar zijn de sociale media links nog beschikbaar?

Kortom, het is goed om op voorhand na te denken over je digitale marketing voor je gaat je website bouwen. Neem dit in rekening en vooral budgettair!

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!