Je hebt een prachtige website, maar hij trekt niet het aantal bezoekers die je wenst? Hoe zet je jou website meer in de kijker? Hoe rank je hoger in google? Hoe krijg je een groter bereik? Het zijn vragen die elk bedrijf met een online aanwezigheid zichzelf stelt.
Duurzaam, lange termijn verkeer naar jou website trekken is niet gemakkelijk. Naar schatting zijn er een slordige 1.8 miljard websites op het internet. Daartussen opvallen lukt niet met een paar simpele toepasbare tips. Er kruipt wel wat werk in.
Online marketing is zo divers en er zijn zoveel opties. Deze blogpost stuurt je in de juiste richting.
Bezoekersaantallen is niet wat telt!
Wat je in eerste instantie nodig hebt is meer betalende klanten. Krijg je 1000 bezoekers waarvan er 10 betalende klanten zijn, of 10 000 bezoekers die ook maar 10 betalende klanten genereren, sta je eigenlijk even ver.
Er zijn heel veel manieren om het verkeer naar je site de hoogte in te jagen. Waar je echter moet op letten is kwaliteit! Je wil potentiële klanten bereiken, niet goeie statistiekjes kunnen tonen. Nu denk je misschien, dat dat zo een evidentie is dat het niet vermeld moet worden, maar zeer vaak zijn online marketing campagnes, te breed opgesteld.
Ben je bijvoorbeeld een fotograaf en je spitst een campagne toe om goed te ranken op de term “fotografie”, dan ga je een pak verkeer genereren. Spits diezelfde campagne nu eens toe op “portret fotografie Leuven”. De bezoekersaantallen gaan drastisch lager zijn. Welk van de twee bezorgt die fotograaf effectief werk denk je?
Kwaliteit boven kwaliteit is de boodschap dus.
Analyseer het gedrag van je gebruikers
Je moet in staat zijn om jou huidige verkeer te analyseren. Wat zijn je sterktes en wat zijn je zwaktes? Als je niet weet waar je huidige bezoekers vandaan komen, kan je die link moeilijk versterken.
Gelukkig heeft google wel wat tools om jou te helpen. Google search console en Google Analytics zijn onmisbaar om je verkeer te analyseren. Eens je door hebt hoe jou bezoerkers jou website vinden, waar het meeste verkeer vandaan komt en welk onderwerp mensen op zoeken voor ze bij jou terecht komen, kan je de tips later in dit artikel gericht toepassen.
Direct verkeer
Als iemand jou URL intypt in de browser of via een bookmark naar je website surft, word dit beschouwt als direct verkeer. Je weet dus niet vanwaar de bezoekers komen.
Wat wordt nog beschouwt als direct verkeer?
- Verkeer via e-mail marketing kan als direct gezien worden
- Documenten met links in zoals pdf’s, powerpoints of word-files,…
- Verkeer via bepaalde apps
- Bij sommige browserproblemen (van https:// naar http:// surfen, niet werkende trackingcodes, …).
Er is geen enkele reden of manier om dit soort traffic te verhogen, maar het is wel belangrijk dat je het in het oog houdt en de pagina’s identificeert die veel van dit verkeer trekken.
Organisch verkeer
Organisch verkeer zijn websitebezoekers die komen via de zoekmachines. Google, Bing, Yahoo, Yandex, Ecosia zorgen allemaal voor organisch verkeer. Organisch verkeer krijg je door rekening te houden met goede SEO (search engine optimalisation of zoekmachine optimalisatie) praktijken. Later hierover meer.
Organisch verkeer is per definitie gratis. Als je dus betaald hebt voor een advertentie of om hoog te ranken in een zoekmachine, komen deze bezoekers niet in de categorie organisch verkeer terecht!
Betaald verkeer
Deze legt zichzelf uit. Als je betaald hebt om hoog te scoren in de zoekresultaten van een bepaalde zoekmachine, komt dat verkeer in deze categorie terecht. De statistieken van dit verkeer moet je dus heel nauwlettend bekijken zodat je steeds kan inschatten wat de impact van jou investeringen is.
We bekijken dit verder in dit artikel meer in detail.
Social traffic
Bezoekers aantrekken via sociale media is een zeer krachtige tool. Dit correct analyseren is dan ook belangrijk. Via welk platform komt je verkeer, op welke tijdstippen komen ze en welke posts doen het goed en welke niet. In de categorie social traffic kan je dit allemaal netjes in het oog houden.
Referals
Dit is het verkeer dat je krijgt omdat iemand ergens op een link geklikt heeft op een andere website (die geen zoekmachine of sociale media is). Dit kan een enorme bron van verkeer zijn en het is belangrijk om uit te vissen via welke websites dit verkeer komt. Hier kom je bijvoorbeeld te weten of er over je geblogd wordt, of je ergens gelinked wordt in een krantenartikel of als iemand je aanbeveelt op zijn website.
E-mailmarketing
We hebben al vermeld dat verkeer via e-mailmarketing vaak als direct traffic gezien wordt, maar als je e-mails naar behoren getagged zijn, kan je dit ook naar een aparte categorie sturen. E-mailmarketing heeft een zeer hoge return on investment. Mensen die hun e-mailadres aan jou bezorgen zijn per definitie zeer geëngageerd met jou content. Het is dus een belangrijke hoeksteen van jou verkeer en verkoop.
Andere
Verkeer dat niet in bovenstaande categorieën valt noemt men andere.
Nu je goed weet vanwaar al je verkeer komt en je goed in het oog kan houden wat de impact is van jou veranderingen of campagnes kan je aan de slag met onze tips.
Manieren om verkeer te genereren
We duiken in de praktische kant van extra exposure te krijgen. Niet al deze tips zullen van toepassing zijn voor jou specifiek geval, maar ze zijn het allemaal waard om eens grondig over na te denken. Er zijn heel wat kanalen om verkeer te creëren, maar denk aan het eerste hoofdstuk van dit artikel. Kwaliteit is wat telt. Besteed je tijd dus wijs!
Welke tip gaat je het meeste verkeer opleveren voor jou specifiek onderwerp. Moeilijk te zeggen, probeer, of schakel een professional in.
Jouw website
Ok, je hebt duidelijk een website, anders lees je dit niet. Maar is hij technisch in orde? Welke hosting heb je? Google wil niet alleen goeie informatie delen met mensen, het moet ook vooruit gaan en getoond kunnen worden op het apparaat dat de zoekopdracht doet.
Meer informatie over hosting vind je hier:
Wat is hosting en welk type past bij jou?
Hosting, waar moet je op letten?
Maak je website responsive. Anders wordt hij niet goed getoond op verschillende schermgroottes. 50% van je verkeer gaat niet op een pc zitten.
Optimaliseer uw google business profiel
Bezoekers vinden je lang niet altijd via zoekresultaten. Zoekmachines worden slimmer en slimmer. Wist je dat een geoptimaliseerd google business profile je tot 7 keer meer nieuwe bezoekers bezorgt dan een onvolledig profiel?
Het is dus een fantastische manier om meer verkeer naar jouw website/winkel/bedrijf te krijgen.
Enkele features en voordelen van je google business profiel die ervoor zorgen dat je een pak meer verkeer krijgt naar je bestaande content:
- Het is gratis en gemakkelijk op te zetten
- Het stuurt kwaliteitsvol verkeer naar je website
- Je klanten krijgen de kans om reviews te posten. Goeie reviews maken het verschil tussen website bezoekers en betalende klanten
- Je wordt sneller gevonden bij zoekwoorden die relevant zijn voor jou bedrijf en locatie.
- Je hebt een groter bereik in mobiele zoektochten die een steeds groter aandeel innemen.
- De visuals verlagen de barrière om door te klikken. Ze geven een beeld over hoe uw zaak er effectief uitziet.
- Zoekmachines krijgen de kant om meer om te gaan met jou content in de resultaten.
Een google business profiel is dus essentieel en vergroot jou klantenbasis. In veel gevallen omzeilt het zelf jou website compleet en stuurt het je klanten direct naar jou winkel.
Content marketing
Als je content creëert, wil je natuurlijk ook dat dat zin heeft. Wat op je website staat is natuurlijk de start van alles. Niet alleen oude content, maar ook recente berichten, het telt allemaal mee.
Hoofdcontent
De inhoud of content van jou website is natuurlijk belangrijk voor jou klanten om te begrijpen wat je doet en welke artikelen je aanbiedt. Het is echter ook belangrijk dat google weet waarover jou website gaat. Zorg er dus voor dat je op jou main website alleen schrijft over zeer relevante onderwerpen. Je main website gaat alleen over de kern van de zaak.
Zorg voor interactieve content en zorg dat jou website en pagina’s het juiste verhaal vertellen. Een goede structuur en pagina’s die je klanten sturen naar de juiste actie.
Bloggen
Daarnaast kan je je main content uitbreiden met specifieke blogposts of artikelen. Bloggen lijkt zoiets dat influencers doen en is misschien niet iets waar je je daarom wil mee bezig houden. Maar constant nieuwe content voorzien, is geweldig goed voor je ranking in google. Veel bedrijven geven een blog daarom een andere naam. “Kennisbank”, “Veelgestelde vragen”, “Tips & Tricks”, “Nieuws”… Het maakt niet uit hoe je het noemt, het is wel belangrijk dat je het doet.
Blogposts stellen je in staat om goede content te schrijven naast jou main content. Het is een goede manier om bezoekers naar je website te trekken door heel veel onderwerpen aan te snijden zonder je hoofdcontent onnodig lang en ingewikkeld te maken.
Je hoofdwebsite telt misschien 5 pagina’s. Gooi daar even 100 relevante blogposts bij en het zal je duidelijk zijn dat je plots veel meer relevante content hebt om nieuwe bezoekers te trekken.
Blogposts hebben in search wel een levensduur. Oude content, oude artikelen? Je kan ze altijd een klein beetje herschrijven en opnieuw posten. Nieuwe content houdt je relevant.
Titels en metabeschrijvingen
Als iemand een zoektocht doet in google, leest hij in eerste plaats de titel van je pagina en de metabeschrijving. Daar moet je je websitebezoekers overtuigen dat het zoekresultaat je ook zal doorsturen naar interessante content.
Een duidelijke paginatitel en to the point metabeschrijving gaan je dus een pak meer verkeer opleveren. Het is dan ook de moeite waard om goed na te denken over goede titels en korte beschrijving.
Keyword research
Google gebruikt keywoorden om te bepalen of jij waardevolle content hebt. Het verhaal moet kloppen. De meest rudimentaire manier is uiteraard keywoorden googlen en zien wat de resultaten zijn. Er zijn echter heel wat tools beschikbaar die jou teksten analyseren en tips geven om die te verbeteren.
Wil je weten wat de juiste zoekwoorden zijn? Welke keywoorden bezorgen je op dit moment verkeer? In google analytics kan je dit allemaal terugvinden. Welk is momenteel je belangrijkste zoekwoord? Misschien daarrond wat blogposts schrijven om dat te versterken.
Focus op langere keywoorden
Denk aan ons voorbeeld van de fotograaf die wil ranken voor “fotografie” of “portret fotografie Leuven”. Korte keywoorden worden een pak meer naar gezocht. Maar ervoor ranken is vaak bijna onmogelijk.
Langere keywoorden zijn een pak specifieker en bezorgen je dus minder, maar kwalitatiever verkeer.
Ook voice search is aan het toenemen. Met voice search gebruiken mensen een pak specifiekere zinnen om online te zoeken.
Interne linkstructuur
Google “crawlt” uw website. Bekijk het als een beestje dat door jou website rondkruipt. Het leest al je tekst en lijst je keywoorden op. Het klinkt ook op alle interne links en kruipt zo verder naar meer pagina’s. Hoe sneller dat beestje dus op alle pagina’s van je website terecht komt hoe hoger jou website scoort. Overdrijf echter niet. Er is ook zoiets als een link loop. De google crawler spendeert maar een bepaalde tijd op je website. Als hij op die tijd al jou pagina’s heeft gevonden, fantastisch! Als hij echter steeds terug gestuurd wordt naar dezelfde pagina, is dat verloren crawl tijd.
Call to action
Een call to action knop zet je websitebezoekers aan tot een bepaalde actie. “bestel nu”, “contacteer ons”,… Ze bezorgen je misschien niet meer verkeer, maar zetten je bezoekers wel aan tot de juiste handeling.
Sociale media
Ik moet je niet uitleggen hoe sociale media werkt. Je hebt waarschijnlijk zelf al verschillende persoonlijke kanalen. Facebook, twitter, linkedin, youtube, instagram, Tiktok… Het is makkelijk en gratis. Als je het echter niet efficiënt gebruikt, verlies je er veel tijd mee.
Wat past bij jou?
Je bent misschien geneigd om direct allemaal kanalen aan te maken en content delen. Maar dat is misschien niet de meest efficiënte toepassing van je tijd. Elk platform heeft zo zijn voordelen en nadelen. Kies dus wat bij je past.
Zit je in de business wereld, ga voor linkedin. Ben je zeer grafisch, een fotograaf bvb, instagram is het platform voor jou aangezien het zeer geschikt is om beeldmateriaal te delen. Een Youtube kanaal om jezelf te promoten is fantastisch, maar zit je niet in een sector waar beeldmateriaal gemakkelijk is of zin heeft, misschien spendeer je je tijd best elders.
Regelmatig content delen is echter een must. Wat je op social media plaatst heeft een zeer tijdelijk karakter.
Denk ook na over de leeftijd van jou klanten (ook hier is google analytics een waardevolle bron). Facebook is gebruikelijk een ouder publiek als instagram en Tiktok bereikt nog jongere gebruikers.
Engageer met je publiek
Veel bedrijven gebruiken hun sociale media alleen om informatie uit te sturen. En dat is uiteraard één van de functies ervan. Het delen van je blogposts, acties, promoties, etc… is belangrijk. Maar dat is niet het enige wat het is. Het is “SOCIALE” media. Ben je dus niet bereid om sociaal te zijn, heeft het weinig zin.
Reageer op comments, stel vragen, help mensen, maak relevante vriendschappen, biedt oplossingen,… Zorg dat mensen jou artikel delen en vergroot je bereik substantieel.
E-mailmarketing
Zoals al eerder vermeld is een nieuwsbrief sturen een heel efficiënte manier om in contact te blijven met je klanten. Gebruik zoiets als Mailchimp om je e-maillijst te managen en te onderhouden. Leidt ze via je website en je socials naar een formuliertje waar ze hun e-mailadres kunnen invullen.
Ook Mailchimp heeft statistieken. Kijk na hoe ze engageren, welke links ze op klikken, enz…
Het klinkt als extra werk, maar als je toch op sociale media zit en aan het bloggen bent, kan je veel werk hergebruiken.
Referal links & reviews
In het dagelijkse leven is een positieve ervaring die door je klanten de wereld in gestuurd word goud waard. Het is online niet anders. Zet je klanten daarom aan om een review in te vullen.
Probeer daarnaast je link op zoveel mogelijk websites te krijgen. Niet alleen trekt het verkeer van bronnen die je zelf misschien nooit zou aansnijden, hoe meer referral links, hoe hoger je ranked in google. Als namelijk al die andere websites jou interessant vinden, zal er wel iets van aan zijn hé.
Online directories en review sites zijn dan ook een goudmijn. Yelp reviews is een voorbeeld van een review site. De gouden gids is een online directories. Er zijn er massa’s en ze zijn vaak sector gebonden. Wegens de massieve hoeveelheid informatie en links op deze site hebben ze vaak ook een sterke autoriteit in google en bezorgen ze je dus wel degelijk een massa aan verkeer.
Je op zo’n website inschrijven, ga je dus direct merken.
Online advertenties
Online advertenties zijn een goeie manier om meer verkeer te genereren. Als je er echter niets van kent, kan je er ook veel geld mee verliezen. We raden je dus aan om een professional onder de arm te nemen hiervoor. Als je toch gaat investeren in reclame, moet je dit gericht doen. Die professional betaald zichzelf terug in meer verkoop. Terwijl het zelf doen je waarschijnlijk weinig gaat opbrengen.
PPC
Met pay-per-click worden advertenties geplaatst op verschillende websites, zoekmachines, blogs, websites, zelfs in e-mails,… Als een bezoeker op zo een advertentie klikt, betaald de adverteerder daarvoor.
Je kan op deze manier heel veel bezoekers op je website lokken en het voordeel is dat je alleen betaald als er effectief op je advertentie geklikt word.
Google adds
Met google ads, betaal je google om jou website bovenaan in de zoekresultaten te plaatsen voor specifieke keywoorden. Wanneer een zoekterm word ingegeven zoekt google eerst door alle adverteerders die voor dat keywoord getoond willen worden en ranken ze de betaalde resultaten volgens de kwaliteit en relevantie van de advertentie.
Google maps advertising
Je kan via google ads ook aangeven dat je bovenaan gevonden word tijdens google maps zoektochten. Zeer interessant als je een lokale winkel hebt.
Sociale media advertising
Terwijl bovenstaande advertentiemogelijkheden vooral gericht is op bepaalde keywoorden, richt je je hier op relevante newsfeeds. Je target gebruikers, niet keywoorden.
Retargeting
Retargeting ads kunnen verschijnen op websites en sociale media feeds. Ze worden alleen getoond aan mensen die jouw website al eens bezocht hebben. Op die manier kan je ze toch overtuigen om klant te worden, of blijft jou bedrijf vers in hun geheugen zitten voor toekomstige aankopen.
Bekijk zeker ook onze website checklist voor meer tips. Online marketing is vaak geen exacte wetenschap. Maar we hopen dat bovenstaande tips je toch een beeld hebben gegeven van de beste manieren om vooruitgang te boeken. Als je nu dit artikel nog wil delen op je sociale media, zijn wij direct ook goed bezig ;-).