Wat is DNS (Domain Name System)


DNS (Domain Name System) is het telefoonboek van het internet. Elke website staat ergens op een server die de informatie verschaft aan de gebruiker om de website te kunnen tonen. Al die servers hebben een IP adres dat de locatie van de server bepaald. Als je browser dus een website wil tonen moet hij weten wat het IP adres is van de server.

IP adressen zijn echter nogal moeilijk voor gebruikers. Gebruikers gebruiken liever domeinnamen zoals watsonwebstudio.com. DNS vertaald deze domeinnamen naar IP adressen zodat de browser ze kan gebruiken om de juiste server te vinden.

Hoe werkt het?

Een gebruiker typt voorbeeld.com in de adresbalk van de web browser. De web browser stuurt deze domainnaam door via het internet naar een DNS recusive resolver. Dit is een computer die niets anders doet als browsers helpen het juiste IP adres aan de juiste domeinnaam te linken.

Deze resolver gaat zoeken in de DNS root nameserver. Deze nameserver geeft de resolver het adres van het top level domein (bvb .com .org .be,…). Vervolgens vraagt de resolver aan het top level domein (in ons voorbeeld .com) om hem het IP adres te geven dat bij de domeinnaam hoort. Als de domeinnaam aanwezig is in het top level domein, wordt het IP adres verstrekt aan de resolver.

Vervolgens neemt de resolver contact op met het domein van voorbeeld.com zelf. Ook dit domein stuurt het IP adres terug. Vervolgens geeft de DNS resolver de informatie aan de browser en kan deze beginnen met de files te ontvangen die nodig zijn om de website te openen.

Vaak wordt DNS informatie ook lokaal gecached. Ze wordt dus op je eigen computer opgeslagen. Zo kan het hele proces de volgende keer een pak sneller gaan.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!