Wat is een top Level Domain (TLD)


Elke domeinnaam heeft een bepaalde extentie die informatie geeft over de aard van de website. De verschillende domeinextensies worden ook topleveldomeinen genoemd. Er zijn honderden TLD’s. De populairste zijn .com, .org en .net. Hieronder een lijstje van de bekendste en waar ze voor staan.

  • .com: Dit word gebruikt voor bedrijven. com staat voor company.
  • .org: Een domeinextensie voor organisaties, voornamelijk gebruikt door non profitorganisaties.
  • .net: Geschikt voor netwerken
  • .int: Om aan te geven dat je website internationaal is
  • .edu: Alles wat met onderwijs (education) te maken heeft
  • .gov: Overheidsdiensten (goverment)
Country Code Top Level Domain – ccTLD

Er worden ook vaak landscodes gebruikt als TDL. Voor België gebruiken we .be, voor Nederland .nl. Het is een goed idee om ze te gebruiken als je website zich beperkt tot een bepaald land.

Als je internationaal wil functioneren vermijd je ze beter. De land extenties van je buurlanden zijn je nog wel bekend, maar andere landen vaak niet. Websites met een onbekende extensie worden vaak minder vertrouwt.

Sponsored Top Level Domain – sTLD

Gesponserde topleveldomeinen hebben vaak een bepaalde community die via de TLD worden geïdentificeerd. Bvb .edu voor onderwijs gerelateerde organisaties, .gov voor de overheid van de USA, .mil voor het Amerikaanse leger.

Generic top level domain – gTLD

Generiek topleveldomein zijn domeinextensies die geen landcode of specifieke criteria hebben. De bekendste zijn .com, .org, .info, .net en .biz.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
jouw website?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!