Waar moet je op letten bij de keuze van een webdesigner?

Het kiezen van een goede webdesigner is een belangrijke keuze. Jouw website is immers niet alleen het portaal waarmee jouw klanten contact zoeken met jou, de vindbaarheid ervan in de zoekmotoren is van onschatbare waarde. Een professionele website laten maken door een ervaren webdesign bureau is de investering waard!

Nu sta je natuurlijk voor een moeilijke keuze, waar laat ik dit doen. Er zijn tegenwoordig immers zoveel mogelijkheden. Vandaag ga ik je helpen bij het maken van deze keuze! In 10 stappen leggen we uit hoe je uit honderden opties de juiste webdesigner kunt kiezen.

1. Wat verwacht je van de webdesigner?

Voordat je op zoek gaat naar de juiste webdesigner is het verstandig om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Het is namelijk onmogelijk om een keuze te maken zonder dat je zelf weet wat je nodig hebt. Een standaard website, een webshop of een webapplicatie? Iets eenvoudigs of een op maat gemaakte website? Zoek je nog extra functionaliteiten? Heb je enkele originele ideeën die je wil uitgewerkt zien? Heb je verschillende talen nodig? En hoeveel mag jouw website kosten? Deze keuzes zijn erg belangrijk, aangezien elke variant erg varieert in doel, design en functie.

Wil je online producten verkopen? Kies dan voor een webshop. Bied je diensten aan? Kies dan voor een reguliere website. Kortom, ben je op zoek naar een webdesigner? Zorg dat je weet wat je nodig hebt. Dit maakt het zó veel makkelijker.

2. Maak een lijst van mogelijke kandidaten.

We hebben onze eisen en wensen op een rijtje gezet. Begin vervolgens met het maken van een een lijst van mogelijke kandidaten. Houd deze kort, ongeveer 5 á 10 relevante web bedrijven. Google Search is hier ideaal voor. De meeste webdesigners hebben wel een portfolio met vorige projecten. Bekijk deze zeker om te zien of je hun designs leuk vind.

Ook de locatie van het webdesign bedrijf is iets om mee rekening te houden. Makkelijk contact is super gemakkelijk en belangrijk voor een goeie samenwerking. Ook is het bevorderlijk voor wederzijds vertrouwen als het contact niet alleen via e-mail moet lopen. Inefficiënte communicatie kost immers geld.

En lees ten laatste de reviews! Die zijn uiteraard altijd veelzeggend.

3. Beoordeel het niveau van expertise

Vervolgens is het aan jou de taak om te beoordelen of een webdesigner daadwerkelijk de beloofde expertise kan leveren. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar er zijn heel wat webdesigners die gewoon werken met een standaard template. Dat hoeft niet slecht te zijn voor een simpele site, mits het gaat om technisch hoogwaardige templates, maar als je iets wil op maat ontwikkelen of nadien extra functionaliteiten wil toevoegen, wordt het wel belangrijk.

Een mooi ogend portfolio is dus zeker niet alles. Spreek eens af met de webdesigner in kwestie, klinkt het alsof hij weet waarover hij praat? Ga niet per definitie voor iemand die je via via kent. Je bent op zoek naar een constructieve professionele relatie.

4. Open source CMS

Ga voor een webdesigner die de voorkeur geeft aan een open source CMS (Content Management Systeem). Er zijn steengoede open source systemen beschikbaar tegenwoordig. Moest de relatie met je webdesigner stroef verlopen, kan je makkelijk bij iemand anders terecht zonder dat je opnieuw moet beginnen. Het meest gebruikte content management systeem is WordPress. Een andere webdesigner vinden die WordPress beheerst is dus ook een pak gemakkelijker dan bvb Drupal of Joomla.

5. Kijk vooruit

Door de jaren heen zijn er veel webdesign trends gekomen en gegaan. Je website is niet voor eeuwig. De online wereld staat niet stil, maar je wil natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meekan.

Google dus zeker wat rond naar de trends van het moment. Welk zijn de meest gebruikte CMS systemen. Die gaan hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. Je vindt bepaalde ontwerpen misschien mooi, maar je klanten gaan sommige dingen al snel als outdated aanvoelen. Zet in op mobiel vriendelijkheid en responsiveness.

En vooral, keep it simple. Een basis structuur, met enkele mooie foto’s en een mooi kleurenpalet is misschien niet spannend, maar wel duurzaam.

6. Focus niet teveel op design alleen

Waarom wil je een website? Wel, dat is om je verkoop te laten toenemen. Een mooi design is belangrijk, maar zeker niet het belangrijkste. Want laten we eerlijk zijn, wat zou je verkiezen, een lelijke website waardoor je bedrijf groeit of een mooi ontwerp dat niets bijbrengt aan je bottom line.

Het is erg belangrijk dat je tijdens het ontwerpen én bouwen van een website rekening houd met het doel van je website. Laat je dus niet verleiden door het design te micro managen. Je wil vooral een responsieve website die technisch in orde is en netjes alles verzorgd weergeeft. Zo zorg je dat deze ook resultaat zal boeken! Informeer jezelf dus goed naar de competenties van een web bureau. Webdesign heeft een functie en is niet uitsluitend een creatief proces.

7. Luistert en denkt de webdesigner met je mee?

Ook deze stap klinkt vrij vanzelfsprekend. Maar er zijn stiekem toch veel webdesigners die “doen alsof” ze meeluisteren, maar vervolgens toch een standaardprocedure doorlopen. Probeer specifiek te zijn in wat je verwacht, en stel soms vragen waarvan je eigenlijk het antwoord al weet.

Een goede webdesigner denkt mee en is het ook waard om naar te luisteren. Er zijn ongetwijfeld functionaliteiten die je kunnen helpen waar je misschien niet van op de hoogte bent. Webdesign is meer dan alleen maar grafisch ontwerp op een computer. Een op maat gemaakte website heeft de functionaliteiten die jouw verkoop een boost geven.

8. Domeinnaam doe je best elders als je hosting​

Het is altijd aangewezen om je domeinnaam bij een apart bedrijf te nemen. Wil je de relatie met je hosting beëindigen kan je namelijk makkelijk migreren zonder problemen.

Samenwerken met de hosting van je webdesigner is dan weer een aanrader. Als er iets misloopt heb je namelijk iemand met kennis die dat kan oplossen en je dus niet naar een ander bedrijf doorverwijst om er zelf achteraan te gaan. Daarnaast blijf je als klant verbonden, wat jullie relatie versterkt als je jaren later eens iets wil laten aanpassen.

9. Nazorg?

Webdesign is meer als creatieve ontwikkeling alleen. Een website is eigenlijk nooit af. Websites groeien mee met jouw bedrijf. Toch zijn er veel webdesigners die het hier oneens mee zullen zijn. Wanneer zij de website opleveren bieden zij dan ook weinig tot geen nazorg. Terwijl deze toch heel belangrijk is. Continue onderhoudsbeurten, nieuwe content, mail-service. Bespreek daarom zeker terugkerende of bijkomende kosten na de eerste ontwikkeling. Hoe worden toekomstige aanpassingen geregeld? Je wil niet achteraf met torenhoge kosten geconfronteerd worden. Met goeie afspraken heb je een gerust hart.

10. Na het webdesign

Heb je een goede webbouwer gevonden? Heb je een goede samenwerking met jouw webdesigner? Geen verrassende bijkomende kosten? Maar wil je toch door meer potentiële klanten gevonden worden? Denk na over een advertentiecampagne om zodoende nieuwe doelgroepen te bereiken. Het is misschien goed dat je op voorhand beslist of dit iets voor jou is. Een goede webdesigner doet ook online marketing of heeft de juiste contacten waar hij mee samenwerkt. Het zou jammer zijn als jouw webdesigner achteraf blijkt je niet verder te kunnen helpen.

Ik hoop dat dit artikel je voldoende geïnformeerd heeft zodat je met vertrouwen verder kan in jouw webdesign proces.

Verder lezen?

mail us

Hulp nodig met
Online marketing?

Watson Web Studio helpt
je graag verder!